Zoektocht naar roots in Geboeid – terug naar Indonesië
vrijdag 27 oktober 2023

Zoektocht naar roots in Geboeid – terug naar Indonesië

“Wie waren mijn voorouders? Welke invloed hadden kolonialisme en slavernij op het leven van mijn familie? En wat voor effect heeft die invloed vandaag de dag nog op mijn leven?”

In het nieuwe EO-programma Geboeid – terug naar Indonesië reist Dwight van van de Vijver samen met Gayle, August en Emmy terug naar het land van hun voorouders. Op zoek naar het verleden en naar antwoorden op hun vragen over identiteit, geschieden en hun plaats in de wereld.

Geboeid – terug naar Indonesië is vanaf donderdag 2 november vier weken lang te zien rond 21.55 uur bij de EO op NPO 3.

In 2019 ging Dwight zelf op zoek naar zijn verleden in de EO-serie Geboeid – terug naar de plantage: “Toen ik begon aan mijn zoektocht in Geboeid hoorde ik iemand zeggen dat je pas weet waar je heen gaat als je weet waar je vandaan komt. Ik was sceptisch, maar het bleek te kloppen. Ik kwam er sterker uit en dat gun ik Emmy, Gayle en August ook. Graven in het verleden en op zoek gaan naar antwoorden in een gedeelde geschiedenis is belangrijk om te helen als individu, maar ook als een samenleving met verschillende gemeenschappen.”

Persoonlijke zoektocht
Emmy (30 jaar) is een Nederlandse met een Indische oma. Ze heeft al veel onderzoek gedaan naar haar voorouders, maar heeft nog veel prangende vragen. Wat is er gebeurd in het interneringskamp waar haar oma zat? En welke rol speelde slavernij in het verhaal van haar voorouders? Er werd in haar familie niet veel over het verleden gesproken. Emmy voelt zich juist geroepen om dit verhaal wel te vertellen.

August (24 jaar) is al zijn hele leven bezig met zijn Indische identiteit. Hij is ambassadeur en medebestuurslid van Jong 1508, de jongerenwerkgroep van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, en heeft al meegedaan aan een onderzoek naar zijn familiegeschiedenis. Maar er blijven vragen zonder antwoorden. Zo is hij zeer geïnteresseerd in de verhalen van de KNIL-militairen binnen zijn familielijn. Wat heeft zich bijvoorbeeld afgespeeld op de beruchte plek aan zee in Pegatan waarvoor er zelfs een monument is opgericht?

Gayle (30 jaar) is een Nederlandse van Molukse komaf. Ze is viervoudig Nederlands kampioen badminton en nam deel aan de Europese kampioenschappen. Gayle heeft een grote passie voor haar Molukse roots. Wanneer ze tijdens de opnames voor Geboeid terugkomt in het dorp van haar moeders familie Latuhalat op Ambon, wordt ze als een ware prinses ontvangen en ontmoet ze onder andere de broer van haar opa.

Bron: EO/BM
Foto: Dwight, Emmy, Yulia (historica), August en Gayle

Bericht delen