Zin in Zappelin op en met Bonaire
donderdag 31 augustus 2023

Zin in Zappelin op en met Bonaire

Zin in Zappelin komt vanaf 4 september met afleveringen die zijn opgenomen op Bonaire. Het productieteam verbleef tien dagen op het Caribisch eiland om daar nauw samen te werken met lokale crewleden. BM sprak met regisseur Gert-Jan Dijkgraaf.

“Deze serie van Zin in Zappelin is aangevlogen als een samenwerking tussen Bonaire en Nederland”, aldus Dijkgraaf. “Vanuit Nederland ging cameraman Rowan Geijs mee en de andere twee andere cameramannen, David Martinus en Nathaniël Paulo, kwamen van Bonaire, evenals geluidsman Omar Pabón. Productie en eindredactie werden verzorgd vanuit AVROTROS en ikzelf had dus de regie. Ook hier werd het team versterkt door lokale producers van Bonaire.”

Hoe zijn de crewleden in Bonaire geselecteerd?
“Ik ben een van de vaste regisseurs van Zin in Zappelin. Mijn bedrijf, La Plume Media, werkte eerder samen met Bonaire. Omdat studenten van de mediaopleiding daar moeilijk een stageplaats kunnen vinden, zocht Dennis Martinus van OLB (Openbaar Lichaam Bonaire) contact met Nederlandse bedrijven. Een succesvolle samenwerking, want stagiair Gairo Frans uit Bonaire is inmiddels zelfs in dienst bij La Plume Media. Dennis heeft cameraman David Martinus benaderd en een team gevormd met Nathaniël en Omar, die beiden net klaar waren met hun opleiding. Zodoende konden zij leren en flinke meters maken tijdens dit project.”

Zin in Zappelin

Dankbaar
“Wij hebben heel veel van elkaar geleerd. Door deze samenwerking kwamen wij als Nederlandse crew echt in het leven en de cultuur van de mensen op Bonaire. Door te luisteren naar elkaar en gebruik te maken van elkaars kennis, werd de content die wij maakten steeds rijker en authentieker. Wij als Nederlandse crew waren enorm dankbaar dat we in het echte Bonaire mochten duiken en iedereen ons met open armen ontving. De crew van Bonaire was blij dat wij het echte Bonaire wilden laten zien, in plaats van alleen maar zon-zee-strand, en daarnaast met de opleiding die ermee gepaard ging, bijvoorbeeld in cameravoering en regie.”

“De content die wij
maakten, werd steeds
rijker en authentieker”

Hoe verliep het draaiproces?
“In negen dagen tijd hebben wij zeventig items opgenomen. Dat is content voor twee weken dagelijkse uitzendingen, van 4 tot en met 15 september. Wij moesten dus veel draaien in vrij korte tijd. De grootste uitdaging was dan ook de strakke planning, in tropische temperaturen en soms onvoorziene omstandigheden. Bijvoorbeeld toen we voor een item de vuurtoren niet konden beklimmen omdat de beheerder de sleutel kwijt bleek te zijn. Door oplossingsgericht te werk te gaan en een ‘go with the flow’-instelling hebben we hele toffe dingen gedraaid, ook items die we van tevoren niet hadden ingepland.”

Spannend
Zou je vaker een productie willen maken met hoofdzakelijk lokale crewleden en faciliteiten?
“Jazeker, deze manier van werken is goed bevallen. Onze eerste cameraman had vanuit Nederland zijn eigen set mee. Alle andere opnameapparatuur en faciliteiten hebben wij op Bonaire ingehuurd. Dat was tot het laatste moment best spannend, maar uiteindelijk was alles aanwezig. Ter plaatse zijn we de eerste ochtend druk bezig geweest om alle instellingen te checken en te synchroniseren. En ook voor, tijdens en na de draaidagen werd het materiaal gecheckt.”

Was de bedoeling van deze aanpak om productiekosten te besparen?
“Nee. De insteek was om samen te werken en wat Nederlandse tv-productiekennis over te dragen aan dit Caribisch deel van Nederland. Het was een zeer bijzondere samenwerking waarbij de mensen en het land echt in ons hart zijn gaan zitten. We zijn heel trots dat we de jonge kijkers van Zin in Zappelin kunnen laten zien dat Bonaire ook een deel van Nederland is, maar dan in de Caribische zee. Dat zij zien hoe de kinderen daar leven. En tegelijkertijd dat de kijkers van Zin in Zappelin op Bonaire herkenning vinden en zich nog meer verbonden voelen met Nederland.”

Credits
In Zin in Zappelin worden kinderen gestimuleerd om zelf creatief en actief bezig te zijn. In deze speciale serie laat presentatrice Fenna Ramos de kijkers kennismaken met een deel van Nederland in de Caribische zee, Bonaire.

Opdrachtgever: AVROTROS
Producent: AVROTROS
Regie: Gert-Jan Dijkgraaf
Eindredactie: Kimberly Kea
Productieleiding: Wouter Bollebakker
Productie: Dennis Martinus (Bonaire), Susanne Blom, Angelo Alberto (Bonaire), Angele Cecilia (Bonaire), Joëlla Ramos (Bonaire)
Redactie: Dieuwertje Steenvelt, Alex Molendijk
Camera: Rowan Geijs, David Martinus (Bonaire), Nathaniël Paulo (Bonaire)
Montage: Gert-Jan Dijkgraaf, Gairo Frans
Licht: Rowan Geijs, David Martinus (Bonaire)
Geluid: Omar Pabón (Bonaire)
Presentatie: Fenna Ramos
Muziek: Willem Laseroms, Fenna Ramos
Visagie: Laura de Waard
Styling: Diana Theys
Vormgeving: Terralemon
Faciliteiten: David Martinus (Bonaire)
Lengte (in minuten): 20
Aantal afleveringen: 10, 70 items
Aantal draaidagen: 9
Locatie: Bonaire
Gedraaid op: RED Komodo, Sony FX6, Sony FS7
Datum eerste uitzending: 4 september, 7.00 uur, NPO Zappelin

Bron: BM
Foto’s: AVROTROS

Bericht delen