Voorzitter NPO voorkwam terugkeer Matthijs van Nieuwkerk
donderdag 5 oktober 2023

Voorzitter NPO voorkwam terugkeer Matthijs van Nieuwkerk

NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang heeft recent een streep gehaald door de terugkeer van Matthijs van Nieuwkerk bij de publieke omroep. Leeflang vindt dat de presentator nog niet terug op tv kan, zegt ze tegen de Volkskrant.

“Voor de zomer is mij gevraagd of Matthijs van Nieuwkerk kon terugkomen in een programma van de publieke omroep”, zegt Leeflang. “Vanaf dag één heb ik gezegd dat het uitgangspunt is dat iedereen mag terugkomen. Maar er zijn drie voorwaarden.”

Dat zijn volgens de bestuursvoorzitter het afwachten van het onderzoek naar de werkcultuur, het waarborgen van veiligheid op de werkvloer en er moet sprake zijn van een reflectief vermogen. “Op basis van deze voorwaarden heb ik gezegd dat Matthijs van Nieuwkerk nog niet kan terugkomen.”

Van Nieuwkerk vertrok eind vorig jaar bij omroep BNNVARA. Aanleiding was een onderzoek van de Volkskrant over de angstcultuur bij zijn programma De Wereld Draait Door. Een commissie onder leiding van oud-minister Martin van Rijn doet momenteel onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij de NPO en in Hilversum. De uitkomst wordt naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar gepubliceerd.

Leeflang benadrukt belang van nazorg
Volgens Leeflang is Van Nieuwkerk zich ervan bewust “dat hij zich niet zo had moeten gedragen en dat hij dat in de toekomst ook niet meer moet doen”. Daarnaast moet hij volgens haar gaan nadenken over hoe hij omgaat met de mensen die last hebben gehad van zijn gedrag. Ook moet de publieke omroep nazorg bieden.

“Dat is belangrijk”, vindt de bestuursvoorzitter. “Als mensen tussen wal en schip zijn geraakt, zijn vermorzeld, trauma’s hebben, hun baan hebben verloren en hun droom in duigen hebben zien vallen, dan moeten wij daar wat mee doen. Mensen kunnen verschillende dingen nodig hebben: een excuus, begeleiding naar nieuw werk.”

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen