VoetbalTV start rechtszaak tegen besluiteloze AP
donderdag 4 juni 2020

VoetbalTV start rechtszaak tegen besluiteloze AP

VoetbalTV klaagt de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) aan. De eindeloos lange wachttijden van de instantie hebben de jonge onderneming aan de rand van de afgrond gebracht. Als er nog langer niets gebeurt, dan zou op uiterlijk 1 september het doek vallen voor het videoplatform dat wedstrijden uit het amateurvoetbal in beeld brengt.

VoetbalTV maakt automatische videoregistraties van amateurwedstrijden. Via het videoplatform kunnen spelers, trainers, coaches, scheidsrechters en fans hun mooiste voetbalmomenten bekijken en delen. VoetbalTV is een initiatief van de KNVB en Talpa Network. De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde eerder negatief over de opzet van VoetbalTV. Een commerciële instantie kan niet zonder de nadrukkelijke toestemming van de spelers opnamen van hen maken. Kinderen onder de dertien mogen zelfs niet in beeld.

VoetbalTV meldt: ‘Na een procedure die al sinds december 2018 loopt en waarbij de AP de eigen termijnen allemaal heeft laten verstrijken, is er nog geen zicht op een einde aan de onzekerheid waarin VoetbalTV verkeert. Deze onzekerheid maakt het onmogelijk om de schaalgrootte te bereiken die nodig is om kostendekkend te worden. In afwachting van de eventuele consequenties van de AP, kan VoetbalTV namelijk geen nieuwe contracten afsluiten met clubs en sponsors. De afgelopen maanden was de startup al genoodzaakt afscheid te nemen van meer dan 65% van haar medewerkers.’

Maarten Hoffer
Maarten Hoffer, directeur van VoetbalTV: “We hebben meermaals de urgentie aangegeven bij de AP. Al voor de coronacrisis lieten ze alle deadlines verstrijken. Wij willen zo snel mogelijk met de AP in gesprek over wat er wél kan, iets wat we al 1,5 jaar proberen. Ze behoren namelijk ook een voorlichtende rol te hebben. Wij hebben begrip voor hun problemen getoond, maar door helemaal niets te doen laten ze een jonge onderneming twee jaar na de start langzaam kapotgaan. Zo’n houding is gezien de druk op de economie ook niet te verantwoorden.”

Inmiddels maken ruim 150 amateurverenigingen gebruik van VoetbalTV. Ronald Nijsen, voorzitter van voetbalclub WV-HEDW uit Amsterdam, die met 2.000 leden in de top 10 staat van grootste voetbalverenigingen in Nederland: “Wij beleven heel veel plezier aan de mogelijkheden die VoetbalTV te bieden heeft. Vanaf 1 september mag er met het oog op de huidige coronamaatregelen weer worden gevoetbald, maar helaas dan wellicht nog zonder publiek langs de lijn. VoetbalTV zou dan juist uitkomst bieden aan de families, vrienden en supporters die niet bij de wedstrijden mogen zijn. Het zou dubbel wrang zijn, mocht VoetbalTV dan niet meer bestaan.”

Bron: VoetbalTV/BM

Bericht delen