Te veel entertainment met wilde dieren op televisie
woensdag 23 maart 2022

Te veel entertainment met wilde dieren op televisie

Te veel televisieprogramma’s zetten wilde dieren in voor amusement. Dat concludeert dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection Nederland naar aanleiding van een onderzoek naar entertainment met wilde dieren op de Nederlandse buis. Volgens de organisatie zijn televisiemakers zich onvoldoende bewust van het leed dat achter het entertainment schuilt.

De inventarisatie richt zich op tv-programma’s en online video’s waarin de afgelopen zes jaar wilde dieren werden gebruikt. Uit het onderzoek blijkt dat televisiemakers regelmatig wilde dieren voor hun programma’s inzetten. Onder andere Het Perfecte Plaatje, Temptation Island en Boer zoekt Vrouw komen op de lijst voor. Zo werden er aapjes gevoerd en met dolfijnen gezwommen, moesten kamelen en flamingo’s optreden in videoclips en werden er vele exotische dieren meegesleept naar de talkshowstudio’s.

Geen entertainment
Dennis Vink, programmamanager Wildlife bij World Animal Protection Nederland: “Het gebruik van wilde dieren als entertainment op tv en in video’s is niet meer van deze tijd, maar gebeurt nog veel te vaak. Vrijwel altijd is het belang van de dieren ver te zoeken en staat vermaak en sensatie voorop. Denk aan een dans met een slang tijdens Dance Dance Dance, een schildpad in de studio van Beau of dolfijnen aaien in Married at First Sight. En ook de Remia-reclame waarin Kim Feenstra met een vogelspin en een slang op de foto gaat, geeft het verkeerde voorbeeld.”

De lijst van programma’s waarin de dieren worden gebruikt, is divers. Zo komen er wilde en exotische dieren voor in educatieve programma’s en kinderseries, maar ook in datingshows, talkshows en amusementsprogramma’s. Of de televisieprogramma’s puur om entertainment of ook educatie draaien, maakt voor World Animal Protection geen verschil: volgens de organisatie speelt entertainment ook in educatieve programma’s een rol.

“Wilde dieren scoren en dat weten programmamakers maar al te goed. Maar wilde dieren horen in het wild en zijn geen entertainment. Of het nu gaat om een slang of een olifant: wilde dieren lijden in gevangenschap en zijn niet gebaat bij fotoshoots, zwempartijen, of andere interacties met mensen. Laat staan een optreden in een televisiestudio.”

Onvoldoende bewustzijn
Dennis Vink: “Televisiemakers zijn zich vaak onvoldoende bewust van het leed en de oorsprong van de dieren in parken die zichzelf ‘opvang’ noemen, het verdienmodel dat hierachter schuilt of de problematische handel in exotische dieren. Onbewust leren ze kijkers dat het acceptabel is om wilde dieren vast te pakken of op te sluiten.”

De dierenbeschermingsorganisatie doet daarom een oproep aan tv-makers en artiesten om geen wilde dieren meer te gebruiken voor de productie van programma’s en video’s.

Bron: World Animal Protection Nederland/BM
Foto: WAP

Bericht delen