Staat betaalt 4,25 miljoen euro aan De Telegraaf na ruzie over tv-gids
zaterdag 5 februari 2022

Staat betaalt 4,25 miljoen euro aan De Telegraaf na ruzie over tv-gids

Aan een jarenlange ruzie tussen de Staat en De Telegraaf over de publicatie van programmagegevens van radio en televisie is vrijdag een einde gekomen. De partijen hebben een schikking bereikt, waarbij de Staat 4,25 miljoen euro aan de krant betaalt.

De krant gaf ruim twintig jaar geleden kortstondig als bijlage bij de krant een tv-gids uit met daarin alle programma-informatie voor de komende week. De NPO, RTL en SBS spanden daarop een kort geding aan, omdat alleen omroepen deze informatie op weekbasis mogen prijsgeven.

Voor kranten, sites en andere media geldt dat ze alleen zendergegevens over één dag (of weekeinde) mogen verspreiden, als ze geen financiële overeenkomst met de omroepen hebben. De Telegraaf mocht de weekgids vervolgens niet meer publiceren.

In 2013 begon De Telegraaf een procedure tegen de Staat om dit besluit aan te vechten. Ook stelde de krant de Staat aansprakelijk voor de schade die ze leed door het niet kunnen maken van de gids.

De vorderingen werden afgewezen omdat ze verjaard zouden zijn en het geding werd overgedragen aan het Gerechtshof Amsterdam. Die stelde dat de twee partijen de mogelijkheid van een schikking moesten onderzoeken. Die schikking is onlangs bereikt, meldde minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) vrijdag aan de Tweede Kamer.

De vergoeding van 4,25 miljoen euro komt uit de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De schikking houdt geen erkenning van aansprakelijkheid in, aldus de bewindsman.

Bron: Rijksoverheid.nl/BM

Bericht delen