Songfestival officieel geopend, niet alle delegaties over de loper
maandag 17 mei 2021

Songfestival officieel geopend, niet alle delegaties over de loper

Het Eurovisie Songfestival 2021 is zondag officieel van start gegaan met een openingsceremonie bij de Cruise Terminal Rotterdam. De bijna 40 zangers en zangeressen uit alle deelnemende landen presenteerden zich enthousiast op de turquoise loper.

Vanwege de coronamaatregelen zijn er dit jaar minder journalisten toegelaten en moeten de artiesten afstand van elkaar houden. Op een enkele artiest na, droeg bijna niemand een mondkapje.

De deelnemers werden welkom geheten door onder andere de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. “Als ik door de stad loop, heb ik het gevoel dat de stad wat te vieren heeft”, zei Aboutaleb, die vertelde geen groot songfestivalkenner te zijn, maar wel de finale bij te wonen. Hij riep de deelnemers op om zich “open te stellen voor anderen” en zei te hopen dat het evenement mensen “weer hoop en perspectief zal geven”.

Artiesten spraken over de boodschap van hun liedje en hun ervaringen in Nederland. De meeste deelnemers zijn enthousiast over de organisatie, het podium en de goede onderlinge sfeer tussen iedereen.

Jeangu Macrooy
De Nederlandse vertegenwoordiger Jeangu Macrooy verscheen met zijn tweelingbroer op de loper. “Hier optreden is overweldigend, ik voel de energie. We zijn erg blij dat dit verhaal wordt vastgelegd door de camera’s. Het is geweldig om mijn broer bij me op het podium te hebben.”

Een paar uur voor de aftrap werd bekend dat in de IJslandse delegatie corona is vastgesteld. Zaterdag al moest de Poolse afvaardiging in quarantaine nadat daar iemand positief was getest. De delegaties van Malta en Roemenië, die in hetzelfde hotel als de Polen en IJslanders verblijven, besloten daarop uit voorzorg ook het hotel niet te verlaten en waren dus niet bij de opening aanwezig.

Ook de Australische zangeres Montaigne is niet bij het evenement; zij mag vanwege de coronarestricties in haar land niet naar Rotterdam afreizen.

Paul de Leeuw
Zondagavond werd bekend dat Paul de Leeuw zich terugtrekt als presentator van de dagelijkse Songfestival-talkshow Open Up Daily. Het besluit is “in goed overleg tot stand gekomen”, aldus de organisatie. De Leeuw wordt vervangen door Sofie van den Enk. Waarom hij de show niet meer gaat presenteren, is niet bekend.

Bron: NOS/BM

Bericht delen