RTL Nederland en Talpa Network willen fuseren
dinsdag 22 juni 2021

RTL Nederland en Talpa Network willen fuseren

RTL Nederland en Talpa Network gaan fuseren. Dat hebben de mediabedrijven aan het begin van de avond nabeurs bekendgemaakt. De Europese Commissie en de Autoriteit Consument en Markt moeten de fusie nog wel goedkeuren.

Het nieuwe concern zal worden geleid door RTL-topman Sven Sauvé. Talpa-oprichter John de Mol blijft aandeelhouder en producent van nieuwe formats. RTL Nederland krijgt 70 procent van de aandelen, Talpa 30 procent. Alle zenders van RTL en Talpa blijven voorlopig naast elkaar bestaan.

Videoland versterken
De samenwerking is tevens bedoeld om de streamingdienst Videoland te versterken, zegt Sauvé tegen RTL Nieuws. Talpa en RTL Nederland gaan investeren in Nederlandse producties, om zo de snel toenemende buitenlandse concurrentie het hoofd te bieden.

“We gaan vol inzetten op Nederlandse programma’s, we gaan investeren in journalistiek en in programma’s waar Nederlanders zich echt in herkennen, meer diversiteit dus”, zegt Sauvé.

Verder denken de twee beoogde nieuwe partners nieuwe adverteerders aan te kunnen trekken voor wat ze noemen “het mooie merkenpalet”. RTL Nederland neemt onder meer de zenders RTL 4, RTL 5 en RTL 7 mee en de streamingdienst Videoland. Talpa omvat onder andere SBS6, Veronica, Net5, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica en Sky Radio.

Bij RTL Nederland werken 800 mensen in vaste dienst, bij Talpa 1200. Het is nog onduidelijk of er banen op de tocht komen te staan door het samengaan. Het gecombineerde marktaandeel van de zenders zou rond de 40 procent komen te liggen. Dat is meer dan de NPO, waarvan het marktaandeel vorig jaar rond de 35,5 procent lag.

Bron: NOS/BM

Bericht delen