Omroeppionier Rik Brugman (92) overleden
donderdag 10 juni 2021

Omroeppionier Rik Brugman (92) overleden

Rik Brugman, een van de technische pioniers van Hilversum, is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Als hoofd beeldtechniek van de NOS voerde Rik Brugman in de jaren zestig en zeventig talloze cruciale technische verbeteringen door, zoals de praktische inrichting van televisiestudio’s en reportagewagens. Om personeel te besparen, ontwikkelde Rik studio-apparatuur met op afstand bedienbare camera’s. Deze werden veelvuldig gebruikt bij het NOS Journaal en in de Tweede Kamer.

Rik solliciteerde begin jaren vijftig bij de NTS, de eerste Nederlandse televisieomroep en de voorloper van de NOS. Hij startte als video-schakeltechnicus, maar werkte zich snel op binnen het bedrijf. Rik viel op door de inventiviteit waarmee hij de vele technische problemen waar het jonge medium mee kampte probeerde op te lossen.

Innovaties
NOS-regisseur Henk Kuperus werkte in de jaren zeventig en tachtig nog samen met Brugman. “Hij was een technische tovenaar die altijd bezig was nieuwe innovaties te bedenken”, prijst Henk. “Technici in Hilversum krijgen zelden publiekelijk de eer die ze verdienen. Wat zij achter de schermen doen, staat in dienst van het vak en het medium. Maar Rik was op dit gebied een van de allergrootste die Nederland heeft gekend.”

Rik Brugman ging in 1989 met pensioen. Zijn vader was poppenspeler Bert Brugman, die in de eerste decennia van de Nederlandse televisieprogramma’s als Dappere Dodo en Buffalo Bill maakte. Zijn zoon hielp zijn vader op 9 oktober 1951 bij de eerste landelijke tv-uitzending van de VARA, het satirische poppenspel De Cameraatjes.

Bron: RTL Boulevard/BM

Bericht delen