Omroepmedewerkers tekenen massaal petitie voor eerlijke compensatie in cao
woensdag 15 november 2023

Omroepmedewerkers tekenen massaal petitie voor eerlijke compensatie in cao

De vakbonden FNV en CNV overhandigen donderdag 16 november in Hilversum een petitie aan de werkgevers van de landelijke en regionale omroepen.

Gewapend met ruim 750 handtekeningen van medewerkers die hun steun betuigen, pleiten zij voor een rechtvaardige verdeling van de reeds afgesproken compensatie voor inflatie. De medewerkers willen in hun nieuwe cao een loonsverhoging in euro’s in plaats van in procenten.

Met honderden tegelijk hebben medewerkers van regionale en landelijke omroepen nadrukkelijk hun steun betuigd aan de petitie. In tegenstelling tot de recent afgesloten cao met de journalistenvakbond NVJ, waarin een loonsverhoging in procenten (8,5%) is afgesproken, pleiten FNV en CNV voor een vaste compensatie van 400 euro voor álle medewerkers. Een vast bedrag voor iedereen is eerlijker.

Vast bedrag meer impact
De petitie richt zich met name op de medewerkers in salarisschaal C tot en met H, waarbij een vast bedrag in euro’s meer impact heeft dan een procentuele loonsverhoging. Andrée Ruiters, bestuurder FNV Media & Cultuur: “Een brood is voor iedereen even duur, dus dan is het vreemd om juist de hoogste loonschalen de meeste compensatie te geven. Medewerkers in de lagere loonschalen merken het verschil in hun portemonnee iedere maand, ieder jaar en de rest van hun dienstverband. Het blijft hun hele werkende leven bestaan tot aan het pensioen, zelfs bij een eventuele WW-uitkering. Dat terwijl een betere verdeling de werkgever geen cent extra kost.”

Opnieuw aan de onderhandelingstafel
FNV en CNV roepen de omroepdirecteuren op om samen met álle vakbonden aan tafel te gaan en tot een eerlijke verdeling van het beschikbare geld te komen. Daarmee zorgen zij niet alleen dat medewerkers tevreden zijn, maar doen ze ook dat wat rechtvaardig is.

Bron: FNV Media & Cultuur/BM

Bericht delen