dinsdag 16 januari 2018

NPO Best in teken van 50 jaar TROS

Het publieke themakanaal NPO Best viert in de maand september het 50-jarig jubileum van de TROS. Vanaf maandag wordt de geschiedenis van ‘De Grootste Familie van Nederland’ getoond op NPO Best.

Karin Kraaykamp presenteerde het allereerste TROS-programma Een beetje vieren met optredens van Patricia Paay, De Mounties, Louis van Dijk en Rika Jansen (Zwarte Riek). Dit programma is maandag te zien. De uitzending bevat ook een historische toespraak van Joop Landré, de eerste directeur van de TROS.

NPO Best zendt in de eerste week van september dagelijks een jubileumshow uit met hoogtepunten uit bekende TROS-programma’s van de afgelopen vijftig jaar. Martine Bijl kijkt als sterverslaggeefster Agnes de Boer in De TROS op herhaling terug op de entertainmentprogramma’s uit de jaren ‘70 met fragmenten van André van Duin, Corrie van Gorp, Henk Elsink, Marco Bakker, Herman Brood, Jos Brink en De Mounties.

50 jaar TROS betekent ook 50 jaar Nederlandstalige muziek op televisie. NPO Best organiseert met Sterren.nl en TrosKompas de TROS Top 50. Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 september is dagelijks om 20.30 uur een programma te zien rond deze speciale hitlijst met veel bekende Nederlandse artiesten. De liefhebbers van het Nederlandse lied kunnen hun stem uitbrengen en op zondag 28 september is de volledige TROS Top 50 te zien op NPO Best.

De hele maand september komen bekende TROS-programma’s voorbij zoals Dierenmanieren, TV Privé en Op Volle Toeren. Verder iedere werkdag De TROS TV Show, Brieven aan Mona, In kort geding met Jaap Jongbloed, De TROS Nieuwsshow met Wim Bosboom en Astrid Joosten en de comedyserie De Kip en het Ei met Piet & Peter Römer en Karin Bloemen.

Wibo van de Linde en Pieter ter Laag schrijven televisiegeschiedenis met hun documentaire Zij moest eerst … over het echtpaar Rein en Lucie van Bemmelen dat euthanasie wil plegen. Zij zou als eerste sterven, hij zou haar binnen enkele maanden volgen. Nadat Lucie op 2 maart 1983 overlijdt, ziet Rein af van dit voornemen. Hij vertrekt naar Oostenrijk, hertrouwt, en is pas op 19 november van hetzelfde jaar een natuurlijke dood gestorven. Deze special van TROS Aktua is ook op NPO Best terug te zien, evenals een bijzondere reportage van Yvonne Habets over het Nederlandse televisiewereldje.

Bron: NPO Best

Bericht delen