Mia en Dion niet naar finale van Eurovisie Songfestival
woensdag 10 mei 2023

Mia en Dion niet naar finale van Eurovisie Songfestival

Nederland is uitgeschakeld tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Het nummer Burning Daylight van Mia Nicolai en Dion Cooper bleek niet voldoende om de televoters te overtuigen de Nederlandse inzending naar de finale op zaterdag te stemmen.

“We gaan met opgeheven hoofd naar huis”, benadrukte het duo na afloop. Volgens Dion Cooper speelde het sterke deelnemersveld een grote rol bij hun uitschakeling. “Ik denk dat we gewoon een hele moeilijke hadden qua halve finale, het was gewoon een ijzersterke pot. We hadden voor het eerst ook alleen televoting en geen juryvoting.”

Hij zei verder vooral dankbaar te zijn voor de ervaringen van de afgelopen weken. “Het is wat het is. Het is wel even balen nog, we wilden er zo graag bij zitten, ook omdat we een hele crazy rit hebben gehad en obstakels hebben overwonnen. Dus ik baal echt, maar dat hoort er gewoon ook bij en ik ben trots op wat we gedaan hebben.”

Ook Mia Nicolai zei te balen van de uitschakeling, maar ook zij blijft positief. “Ik ben gewoon heel erg trots dat het me is gelukt op het podium te hebben gestaan voor zoveel mensen en het gewoon te doen, zonder paniek of wat dan ook. Daar ben ik trots op. En zo trots op Dion en hoe we dit proces samen hebben gedaan.”

Cornald Maas en Jan Smit zullen de start van het Eurovisie Songfestival in Liverpool overigens niet snel vergeten. Door technische problemen waren de twee commentatoren in het begin van de uitzending minutenlang bijna onverstaanbaar, maar dat werd vrij snel opgelost.

Breekbaar
Cooper en Nicolai kregen in de aanloop naar het Eurovisie Songfestival flinke kritiek na een paar mislukte optredens, waarna het liedje twee weken geleden met anderhalve toon werd verhoogd. Ook werd er een koor achter gezet. Het duo begon het optreden dinsdagavond breekbaar, maar nergens werd het echt vals. Het bleek alleen niet voldoende om de thuisstemmers te overtuigen.

Het is de eerste keer in acht jaar dat Nederland de finale van het Eurovisie Songfestival mist. In 2015 lukte het Trijntje Oosterhuis niet om genoeg stemmen voor zich te winnen. Ze werd toen veertiende in de halve finale.

Bron: NOS/BM

Bericht delen