Meldkanaal voor grensoverschrijdend gedrag The Voice gaat sluiten
zaterdag 4 juni 2022

Meldkanaal voor grensoverschrijdend gedrag The Voice gaat sluiten

De Van Doorne SpeakUp-line, het kanaal waar mensen melding kunnen maken van grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland, wordt op 15 juni gesloten. Het onderzoek gaat ‘een nieuwe fase’ in en daarom gaat het meldplatform offline, meldt Van Doorne, het advocatenkantoor dat het onderzoek naar de misstanden leidt.

Via het platform kunnen mensen anoniem melding maken van misstanden bij het RTL-programma. Het advocatenkantoor doet in opdracht van The Voice-producent ITV onderzoek naar deze meldingen. Mensen die eerder een melding hebben gedaan, kunnen nog vier weken inloggen op het platform om eventuele vervolgvragen van het onderzoeksteam te beantwoorden.

Van Doorne moedigt ‘iedereen die meent slachtoffer te zijn van – of getuige geweest te zijn van – strafbare feiten ertoe aan naar de politie te stappen’. Van Doorne en het Openbaar Ministerie onderzoeken ieder onafhankelijk van elkaar, maar er zijn afspraken gemaakt over de verschillende onderzoeken en er is regelmatig constructief overleg met elkaar. Van Doorne is continu in contact met het Openbaar Ministerie en de politie, zodat het strafrechtelijke onderzoek niet wordt ondermijnd.

De misstanden bij The Voice of Holland kwamen in januari aan het licht dankzij het programma BOOS. Meerdere vrouwen deden hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen. Tientallen vrouwen vertelden over hun ervaringen met bandleider Jeroen Rietbergen, coaches Ali B en Marco Borsato en een regisseur. Naar aanleiding van de uitzending volgden nog diverse andere meldingen en aangiftes bij de politie.

Rietbergen legde zijn werk neer. Hij erkende relaties van ‘seksuele aard’ te hebben gehad met vrouwen die betrokken waren bij het programma. In het onderzoek wordt ook gekeken naar medewerkers van het programma die op de hoogte waren van de misstanden. De uitzendingen van The Voice of Holland liggen voorlopig stil.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen