Jeroen Pauw presenteert eenmalige special van Frontberichten
dinsdag 30 november 2021

Jeroen Pauw presenteert eenmalige special van Frontberichten

Het BNNVARA-programma Frontberichten keert eenmalig terug met een speciale uitzending. Aanleiding zijn de hoge besmettingscijfers, oplopende opnames in ziekenhuizen en de druk op de zorg.

In een live-uitzending, gepresenteerd door Jeroen Pauw, vertellen de vloggers van Frontberichten over wat ze tijdens hun werk meemaken en wat de tweedeling in de samenleving met ze doet. In de studio komen onder andere arts Gor uit Utrecht en verpleegkundige Ellen uit Almelo aan het woord. Frontberichten is donderdag 2 december om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

Maker en bedenker Geertjan Lassche: “We hebben na het einde van Frontberichten contact gehouden met de Frontberichten-vloggers. De geluiden die we nu van ze krijgen, zijn uiterst zorgelijk. Opnieuw dreigen er twee parallelle werelden in onze samenleving te ontstaan: het werk achter de deuren van de zorgcentra en de buitenwereld die vaak vol onbegrip en frustratie zit vanwege nieuwe beperkende maatregelen. In de uitzending wordt geschakeld naar diverse plekken in het land waar coronazorg wordt geleverd. Ook worden de vloggers gefilmd tijdens hun zorg voor coronapatiënten.”

Lassche zei vorige week nog dat het onwaarschijnlijk is dat Frontberichten terug zou keren. De opzet van deze uitzending is dan ook anders dan het format destijds was. Lassche: “Dat zorgverleners in maart 2020 zelf verslaggevers werden was een noodsprong, omdat wij toen als journalisten niet of nauwelijks toegang hadden tot de ziekenhuizen. Maar inmiddels kunnen media er wel weer zelf zijn. Ook hoort journalistiek zo onafhankelijk mogelijk te zijn. Daarom worden de Frontberichten-vloggers voor deze uitzending gefilmd door journalisten.”

In Frontberichten (53 uitzendingen, vanaf het begin van de corona-pandemie) hielden zorgverleners Nederland op de hoogte met vlogs. Het programma werd een begrip en werd genomineerd voor de Nipkowschijf. Bedenker Geertjan Lassche werd in 2020 naar aanleiding van de serie uitgeroepen tot Journalist van het jaar. Jeroen Pauw presenteerde ook de laatste uitzending van Frontberichten, eind mei 2020.

Vanwege deze ingelaste uitzending wordt het programma Ik Vertrek (AVROTROS) een week doorgeschoven.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen