Article header image

Huub Stapel in dramaserie over Lubbers

Huub Stapel kruipt in de huid van politicus en oud-staatsman Ruud Lubbers in de nieuwe AVROTROS-dramaserie Land van Lubbers. De vierdelige serie gaat over de politieke carrière van Lubbers van de jaren ’70 tot en met de jaren ’90. De serie wordt geregisseerd door Peter de Baan en is geschreven door Ger Beukenkamp. 

De opnamen beginnen deze week, wanneer de serie wordt uitgezonden, maakt AVROTROS op een later moment bekend. Stapel (Zwarte Tulp, Moeder ik wil bij de Revue) speelt de rol van de ‘oude’ Lubbers. Guy Clemens (De Troon, ’t Schaep Ahoy) speelt de ‘jonge’ Lubbers. Karin Meerman (Dok 12) en Kristen Denkers (De Fractie) zullen de rollen van oude en jonge Ria Lubbers op zich nemen. En actrice Hannah van Lunteren kruipt in de rol van journaliste Liza Sanders. Stapel over zijn rol: “Het is fascinerend me in te mogen leven in situaties die Ruud Lubbers zo meegemaakt zou kunnen hebben.”

In de dramaserie neemt de nu 76-jarige Ruud Lubbers de kijker mee naar de belangrijkste gebeurtenissen uit zijn verleden; de oliecrisis, economische hervormingen, demonstratie kruisraketten en de geboorte van de euro. Lubbers vindt het tijd om de balans op te maken en daarom stemt hij in tot vier lange interviews voor een collegezaal studenten. Als koning van de onnavolgbare ‘Lubberiaanse’ antwoorden waarmee hij niets zei wat hij niet wilde, is hij bij deze interviews verrassend helder. Lubbers is meeslepend, geeft een persoonlijke inkijk in zijn thuissituatie maar laat vooral iedereen getuigen zijn van de vertrekken van de Haagse macht. De studenten zijn nieuwsgierig maar vooral confronterend. Lubbers weet hun aanvallen eerst te pareren, maar voor hoe lang? Land van Lubbers laat de meeslepende strijd van Lubbers zien, maar heeft hij nog wel iets te verliezen?

Bron: AVROTROS/Broadcast Magazine

 

Bericht delen