Europese kindernieuwsconferentie dit jaar in Hilversum
woensdag 24 mei 2023

Europese kindernieuwsconferentie dit jaar in Hilversum

Op 5 en 6 juni vindt de jaarlijkse conferentie van de Kids News Group, the Youth News Exchange (YNE), plaats bij de NOS en het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum.

Chefs, eindredacteuren, verslaggevers en presentatoren van kindernieuwsprogramma’s uit Europa, Australië en Canada komen naar Hilversum om te netwerken, van elkaar te leren en ideeën uit te wisselen. Hoogtepunt van de conferentie is de uitreiking van de YNE Award: de jaarlijkse prijs voor het beste nieuwsverhaal voor kinderen, gemaakt door de YNE leden.

De jeugdjournaals uit Europa (en Australië en Canada) zijn verenigd in de Kids News Group, een plek waar wordt gediscussieerd over hoe je het beste nieuws maakt voor kinderen en hoe je dit nieuws kunt aanbieden. Tijdens de tweedaagse conferentie zijn er discussies en een kennissessie over TikTok en zogenaamde explainers.

Ook vertellen deelnemers welke nieuwe ontwikkelingen er zijn binnen hun programma of omroep, zoals AI. De eerste dag wordt afgesloten met een vertoning van alle ingezonden verhalen voor de YNE Award. Denk daarbij aan verhalen over de oorlog in Oekraïne of een indringend portret van een kind. Het NOS Jeugdjournaal heeft de YNE Award tijdens eerdere edities gewonnen voor een verhaal over menstruatie en een portret van vluchtelingkinderen die aankomen bij het eiland Lesbos.

Op dag twee is het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid het decor voor de conferentie. De collega-journalisten volgen onder meer een workshop van een kinderpsycholoog over het interviewen van kinderen. Verder bespreken de deelnemers issues en kwesties die ze in hun werk tegenkomen en die van groot belang zijn voor de journalistiek, zoals persvrijheid.

“Voor het NOS Jeugdjournaal is het vanzelfsprekend dat we dag in dag uit ons werk kunnen doen in een journalistieke omgeving”, zegt Jeugdjournaal-chef Sonja Verbaarschott. “En ook dat we gebruik kunnen maken van de kennis en kunde van de collega’s van het NOS Journaal. Maar dat is zeker niet overal in Europa het geval. In sommige landen is het een stuk ingewikkelder. Juist daarom is het belangrijk dat we bij elkaar komen, ervaringen uitwisselen en van elkaar kunnen leren. Als één van de oudste en grootste jeugdjournaals van Europa is het belangrijk dat wij daar een rol in spelen. Dat we dit jaar de conferentie kunnen organiseren bij de NOS is een eer.”

Kids News Group
De Kids News Group, onderdeel van de EBU, is een belangrijk initiatief om de kwaliteit van kindernieuwsprogramma’s in Europa te bevorderen en te zorgen voor een betere verslaggeving van nieuws voor jonge kijkers. Zie voor meer informatie deze link.

Bron: NOS/BM
Foto: EBU/NOS

Bericht delen