Drie Berlijnse prijzen voor Nederlandse productie Myanmar Diaries
maandag 21 februari 2022

Drie Berlijnse prijzen voor Nederlandse productie Myanmar Diaries

Myanmar Diaries, de film van Myanmar Film Collective en de Nederlandse producent ZINdoc over het leven onder de juntaterreur, is op de Berlinale bekroond met de Documentary Award, de Amnesty International Film Award en de derde plaats bij de Panorama Audience Awards.

Afgelopen week won de film, voorafgaand aan het Human Rights Watch Film Festival in Londen, al de eerste Tony Elliott Impact Award. Cinema Delicatessen brengt Myanmar Diaries op 12 mei uit in de bioscopen.

Myanmar Diaries
is opgebouwd uit korte films van tien jonge, anonieme Birmese filmmakers en burgerjournalistieke beelden die de brutaliteit van de junta en het moedige verzet vastleggen. De film laat de ontwikkeling zien in het afgelopen jaar vanaf de militaire staatsgreep op 1 februari 2021.

Na landelijke protesten en burgerlijke ongehoorzaamheid en gewelddadige repressie waarbij duizenden vreedzame demonstranten werden opgesloten is er nu een groeiend gewapend verzet tegen de junta. Organisch beweegt de film heen en weer tussen documentaire en fictie en vormt zo een naadloos geheel waarin de filmmakers creatieve manieren vinden om hun hoofdrolspelers anoniem te houden.

Myanmar Diaries, geproduceerd door ZINdoc, is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Filmfonds en Fritt Ord en is een coproductie met KRO-NCRV/de Boeddhistische Blik en Ten Thousand Images (Noorwegen). Internationale sales agent is Autlook Filmsales.

Bron: ZINdoc/BM
Foto: Producenten Petr Lom en Corinne van Egeraat van ZINdoc/Alexander Janetzko

Bericht delen