BNNVARA en Amnesty International maken De Avond van de Mensenrechten
zondag 10 december 2023

BNNVARA en Amnesty International maken De Avond van de Mensenrechten

Op 10 december 1948 werd op de vergadering van de Verenigde Naties historie geschreven door het aannemen van De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Een verklaring die inmiddels is getekend door elk van de 192 landen die aangesloten zijn bij de VN.

75 jaar later, op 10 december 2023, slaan BNNVARA en Amnesty International de handen ineen om de aandacht te vestigen op mensenrechten. Onder leiding van Tim Hofman, Amber Kortzorg, Sahil Amar Aïssa en Sinan Can wordt de universele basis voor vrijheid, gerechtigheid en vrede gevierd. Tegelijk vestigen de presentatoren de aandacht op de kwetsbaarheid van onze mensenrechten en het belangrijke werk dat wereldwijd gedaan wordt om deze te beschermen. De Avond van de Mensenrechten is zondag 10 december om 20.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Vandaag de dag worden mensenrechten nog altijd geschonden. Pubers die een grapje sms’en over een president worden opgesloten, vrouwen die vreedzaam protesteren zitten al jaren onschuldig in de cel en vluchtelingen leven in mensonterende situaties. Mensenrechten zijn niet alleen een zaak voor anderen in verre landen. Wie denkt aan het Toeslagenschandaal en de huidige situatie voor vluchtelingen, beseft dat mensenrechten een kwetsbaar goed zijn. Ook in Nederland. Opstaan voor mensenrechten is een plicht voor iedereen: van regering tot individu.

Aan tafel bespreken Amber Kortzorg en Tim Hofman onder meer het demonstratierecht in Nederland en het criminaliseren van hulpverleners. Sinan Can maakte drie mini-documentaires over de verhalen achter beroemde mensenrechten foto’s, waaronder ‘Tank man’ op het Tiananmenplein in 1989. En Sahil Amar Aïssa licht samen met Hedy d’Ancona enkele van de dertig mensenrechten toe. De muziek wordt verzorgd door Shary-An en er zijn bijdragen van onder anderen comedian Nabil Aoulad Ayad en cartoonist Jip van den Toorn.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen