Article header image

Astrid Joosten 25 jaar presentator 2 voor 12

Het nieuwe seizoen van de VARA-kennisquiz 2 voor 12 begint met een bijzonder jubileum. Astrid Joosten presenteert de tv-klassieker maar liefst 25 jaar. In de eerste aflevering ontvangt ze bijzondere deelnemers: Paul de Leeuw en zijn partner spelen mee. Zij wilden graag eens meedoen en schreven zich spontaan in.

2 voor 12 is vanaf vrijdag weer wekelijks te zien op NPO 2. Joosten: “Mijn eerste herinneringen aan 2 voor 12? Ik keek vroeger altijd met mijn vader naar Joop Koopman, zonder er ooit bij stil te staan dat dit later mijn programma zou worden. Nu dus al 25 jaar. Ik ga hier tot mijn pensioen mee door, zeg ik altijd.”

In het kader van haar jubileumjaar koos ze ervoor een spelonderdeel van voorheen weer van stal te halen: de paardensprong, een taalvraag. Deze week wordt ook de vernieuwde 2 voor 12-app gelanceerd. Er zijn honderden nieuwe vragen toegevoegd, de app is geoptimaliseerd voor tablet en er kan nu ook solo, zonder tegenspeler, worden gespeeld.
Verder wordt de Kijkerswedstrijd geïntroduceerd. Kijkers die de app hebben gedownload, kunnen meedoen met het raden van het eerste twaalfletter-woord. De kunst is het woord eerder te raden dan de spelers op tv. De winnaar krijgt de 2 voor 12-pennenset.

2 voor 12 werd bedacht door Ellen Blazer. Van oktober 1971 tot december 1981 werd de quiz gepresenteerd door Joop Koopman. Op 16 maart 1991 kwam 2 voor 12 weer terug op de buis. Sindsdien is de presentatie in handen van Astrid Joosten.

Bron: VARA/Broadcast Magazine

Bericht delen