Streamingdiensten moeten 5 procent van omzet in Nederlandse content steken
woensdag 1 november 2023

Streamingdiensten moeten 5 procent van omzet in Nederlandse content steken

Grote streamingdiensten moeten vanaf 1 januari 5 procent van hun jaaromzet investeren in Nederlandse films en series. De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) hierover.

Door die verplichting moet er meer geld beschikbaar komen voor het maken van Nederlandse producties. Het aanbod van Nederlandse content op platformen als Netflix, HBO Max en Amazon Prime zal daarmee toenemen.

“Als je als streamingdienst succesvol bent op de Nederlandse markt, dan draag je ook bij aan het Nederlandse aanbod. Zo kunnen Nederlandse kijkers en een internationaal publiek genieten van prachtige producties uit ons land”, stelt Uslu.

De nieuwe wet geldt voor streamingdiensten die in Nederland jaarlijks meer dan 10 miljoen euro omzetten. Daaronder vallen onder meer Netflix, Disney+ en Amazon Prime. De 5 procent mag in allerlei producties, maar niet in sport worden geïnvesteerd. Om variatie in het aanbod te bevorderen, moet 60 procent van dit aanbod worden gemaakt door onafhankelijke producenten.

Andere Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en België, hebben al vergelijkbare wetten om hun eigen media-industrie te kunnen laten concurreren met internationale producties.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen