Podcast Keihard Klassiek over de nieuwste klassieke tracks
vrijdag 19 mei 2023

Podcast Keihard Klassiek over de nieuwste klassieke tracks

Klassieke muziek bestaat lang niet alleen maar uit Bach, Beethoven en Mozart. Sterker nog, er wordt iedere dag heel veel nieuwe klassieke muziek geschreven en gespeeld.

In de nieuwe podcast Keihard Klassiek zet Jan van Poppel, radio-dj bij BNNVARA op NPO Klassiek, wekelijks de beste nieuwe klassieke tracks op een rijtje. Ook bespreekt hij samen met een Nederlandse componist hoe diegene een nieuwe draai geeft aan klassieke muziek. De podcast Keihard Klassiek is vanaf 19 mei elke vrijdag te beluisteren via je favoriete podcast-app, de NPO Klassiek-website, de NPO Klassiek-app en de NPO Luister-app. Elke week verschijnt er ook een extra lange versie in de NPO Luister-app en een bijbehorende playlist op Spotify.

Steeds meer jongeren omarmen nieuwe klassieke muziek. Ze gebruiken het bijvoorbeeld om rustig van te worden of als concentratiemuziek tijdens het urenlange studeren. De muziek slaat ook aan bij publiek van festivals als Lowlands, ADE en Down The Rabbit Hole. Wie zijn de musici achter deze muziek? Wat inspireert hen? En iedereen kent Einaudi, maar wie zijn andere vernieuwers in de klassieke wereld?

Jan van Poppel: “Ik wil laten zien dat klassieke muziek leeft en bloeit. Niet iedere track is gemaakt door iemand die al minimaal honderd jaar tussen zes planken ligt. Je hoeft allang niet meer in een strak pak naar een concertzaal te gaan en je kuch in te houden. Net als techno, pop, soul en jazz is klassiek gewoon een supervet genre dat leeft!”

In de eerste aflevering is Reginald Somai te gast. Hij is een vernieuwende pianist uit Rotterdam die geen noten kan lezen. Jan: “En toch is elke noot raak, bizar. Somai houdt zich niet aan muzikale regels waaraan klassieke muziek zogenaamd moet voldoen. Dit soort artiesten verdienen een podium. Maar nog belangrijker, een veel groter publiek verdient dit soort nieuwe klassieke componisten.”

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen