Ellen Danhof
2017 - week 40

Zij aan zij

Het inchecken op de slaapzaal was even slikken voor menig kandidaat van WE STOPPEN!, het programma waarin 50 verstokte rokers vanuit een oude kazerne samen de strijd aangaan met hun verslaving aan de sigaret.

Dat je zij aan zij een jarenlange rookverslaving te lijf gaat à la, maar dat je ook letterlijk zij aan zij ligt… Waar de een klaagt dat zijn, maar vooral háár buur hele bossen omzaagt – nooit geweten dat vrouwen qua snurken niet onderdoen voor mannen – meldt de ander dat de noodverlichting zelfs door het slaapmasker heenkomt, dat niet te missen medicatie vanuit Zuid Limburg per direct ingevlogen moet worden en dat een toetje na een meer dan geweldig, maar qua suikers verantwoord diner, wordt gemist.

En dat terwijl we Remko Schippers, onze eigen healthy chef hebben ingevlogen uit Ibiza om onze stoppers enkel gezonde en bovenal verse voeding te kunnen serveren. Havermout-spirulina ontbijtjes met blauwe bessen, aardbeien, dadels en chiazaad: het gaat er bij menige burgerman écht niet in. Als er als alternatief toch ook maar wat brood met kaas en worst wordt geserveerd, duiken tientallen kandidaten hier als aasgieren op af: een hilarisch gezicht en tsja, ze kunnen toch niet ondervoed aan de sportsessie met Fajah Lourens beginnen…

De opening van WE STOPPEN! wordt uitgezonden door het NOS Acht Uur Journaal, dat we hiervoor passende droneshots van de kazerne aanleveren. Een enthousiaste Theo Verbruggen heeft ter plekke al exact in zijn hoofd hoe hij zijn item in elkaar gaat zetten. De grote oranje Stoptober bal wordt langzaam voortgeduwd: daar komen in de eindmontage cijfers over rokende vrouwen, mannen en bovenal jongeren overheen.

De laatste groep rookt weer meer, zo horen we even later in het Journaal, wat de keuze voor jonge kandidaten als Kelsey van 19 en Stefan van 25 in WE STOPPEN! rechtvaardigt. EenVandaag maakt net als ADR en Omroep Brabant een live reportage vanuit de kazerne en Henk Westbroek komt de stoppers een hart onder de riem steken.

Zelf had hij het beginstadium van keelkanker en zou hij zonder stoppen niet langer dan vijf jaar geleefd hebben. Henk is leuk. Ik maak vrijwel nooit selfies met BN’ers, maar wel met Henk, want die is lekker authentiek en daar hou ik van. De stoppers ook, blijkt even later als hij Zelfs je naam is mooi zingt en zij enthousiast meedeinen. Het meedeinen valt live mee te kijken omdat we vanuit het STOP-huis een vrijwel continue live stream hebben met zes vaste camera’s en een mobiele en soms op Facebook.

Pling, collega-documaker Geert Jan Lassche appt: ‘Journaal gehaald, bravo! Van harte gegund’. Even later belt hij om me te complimenteren met ons project, de media-aandacht eromheen en hebben we het over de toestand in producentenland anno 2017. Waar omroepen afzetgaranties hebben, of geven aan zendereigenaren/connecties die programma’s in eigen land steeds vaker meefinancieren om ze vervolgens als springplank voor de internationale markt te kunnen gebruiken, moeten zelfstandig producenten binnen dit woud van regels en doorslaggevende connecties hun weg zien te vinden.

En die weg blijkt een pittige, waarin gunnen van doorslaggevende betekenis is. Gunnen én bikkelhard werken. Niet alleen aan een goed eindproduct, maar ook aan online embedding en lancering van onze programma’s binnen diezelfde media. Rond zessen via de editors dus een eigen teaser voor ADR aanleveren en voor de deadline van Pauw nog kort contact met de eindredactie over aanlevering van een dagelijks, liefst enigszins humoristisch item voor hun middenblok. Het wordt Marga, die buiten op de binnenplaats fake zit te roken door een smoothy rietje van onze healthy chef: “Dan is het tóch net alsof ik iets in m’n longen krijg. Dit moet, want anders ga ik hyperventileren.”

Ellen Danhof
Managing director LND Media

ellen danhof