Ellen Danhof
2017 - week 40

Wanneer kom je thuis?

In twee verschillende Whatsapps geeft onze zoon van dertien aan dat hij het welletjes vindt met de dagenlange afwezigheid. Leuk die televisie, maar na een week wordt het wel hoog tijd dat te compenseren in de vorm van een goedmakertje bij zijn favoriete pizzatent, zo vindt hij. Amen.

Ook de kandidaten willen naar huis, al lopen ze vandaag uiterst goed gemutst rond. Ze ruiken de stal, hun eigen bed, hun partner en kinderen en zijn maar mooi wel al ruim vier dagen rookvrij. Dat stemt dankbaar en tevreden, al geven sommigen wel aan dat ze er nog lang niet zijn. Jeannette: “Ik moet wel gefocust blijven, durf nog niet te zeggen dat ik écht rookvrij ben.”

De redactie van Pauw belt met de vraag of we voor de vrijdaguitzending twintig stoppers kunnen leveren. Elke dag brengen ze een item vanuit de kazerne. Eindredactie peilt de stoppers: dit gaat lukken. Ook diverse radiostations willen interviews met kandidaten. Arjun heeft deze dag drie radio-interviews. Twee keer de NOS en FunX. Als een soort Messias verkondigt hij als 23-jarige de voordelen van rookvrij door het leven gaan. Na de zware eerste drie dagen te zijn doorgekomen, straalt Arjun helemaal. Hij wilde als bedrijfsleider in een restaurant zijn smaak dolgraag terug en dat lijkt te werken. Overigens zien alle gezichten van de overgebleven 45 kandidaten er veel frisser uit. De grauwsluier in het gezicht lijkt synchroon te lopen met de daling van het koolmonoxide gehalte in hun bloed.

Marcel ziet er tegenop dat hij op weg naar huis langs tankstations komt: een fikse trigger. Hoe triggerend blijkt even later als we Michael spreken. De dag ervoor gaf hij aan het regime op de kazerne ‘niet meer te trekken’. Samen met Sandra ging hij naar huis. Onderweg sloeg Michael bij het eerste het beste tankstation af om sigaretten te kopen. Sandra wist de verleiding om te gaan roken te weerstaan. Michael niet en rookt weer volop. De enige binnen WE STOPPEN! tot nu toe.

Tegen de middag komt Fajah Lourens voor de tweede keer langs. Dit keer voor een motivational workshop. ‘Wees niet zo streng voor jezelf’ en ‘hou de saboteurs buiten’. Die laatsten zullen in alle vormen op je pad komen, zo vertelt ze: “Ah joh, neem er nog eentje. Wat maakt dat nou uit…?” Wat je merkt, is dat Fajah in staat is mensen echt te raken met haar positieve, door eigen levenservaring gevormde adviezen.

Ook Lange Frans staat op het programma. Hij gaat samen met de deelnemers en zanger Michael Bryan een eigen WE STOPPEN!-song componeren. De heren hebben al het nodige huiswerk gedaan en een muzikale lijn neergelegd. Ik ken Frans van een eerder programma, Op Zoek Naar God (NPO3), waar hij in de Franse stilte op zoek naar God ging en ook zichzelf tegenkwam. Dat was af en toe even slikken. De Frans met wie ik nu werk, regelt zijn zaken tot in de puntjes. Hij reageert snel, is zakelijk en correct, maar ook hartelijk en meedenkend. Met zijn Amsterdamse accent en natuurlijke schwung voelt hij voor iedereen heel dichtbij. De song wordt met de losse raps van kandidaten zelf heel persoonlijk en staat er in no time op. Hulde aan Frans die ik persoonlijk bel om te zeggen dat de samenwerking echt top was. Dat vindt Frans ook: “Dit moeten wij elke week gaan doen.” Food for thought, maar eerst even in één dag de kazerne logistiek leeg laten trekken. De eerste vrachtwagen staat om zeven uur voor de deur.

Terwijl ik dit stukje naar de redactie wil sturen, zie ik ‘breaking news’ in mijn mailbox staan. Burgemeester Eberhard van der Laan is overleden. Twee jaar geleden was hij nog Stoptober-ambassadeur en nu is hij niet meer onder ons. Wat intens verdrietig.

Ellen Danhof
Managing Director LND Media

 

Volg WE STOPPEN! op Facebook!