Robert Fortuijn
2019 - week 20

Zapp Your Planet

Met enige tegenzin ging ik een paar jaar geleden naar een duurzaamheidsbijeenkomst van de publieke omroep. Tegenzin, omdat ik zelf erg hou van luxe en lekker leven en duurzaamheid vaak minder van dat betekent. Minder douchen, minder vlees eten, minder vliegen. Kortom: minder.

De sessie (geleid door oude bekende Jan Douwe Kroeske) maakte echter indruk op me. Want de boodschap die ik uit de middag haalde, is dat we in Hilversum samen de kans hebben om verschil te maken. In het geval van NPO Zapp – de publieke kinderzender – door kinderen juist voor te lichten en te activeren.
In een onderzoek dat het Jeugdjournaal onlangs liet uitvoeren, geeft 33% van de kinderen aan dat ze somber worden als ze aan het klimaat denken. Het is ook makkelijk cynisch te worden van alle sombere berichtgeving. We zoeken nu naar de juiste balans: kinderen verdienen de waarheid te horen, maar tegelijkertijd willen we ze ook een positief handelingsperspectief geven. Dit is een duur woord dat ik geleerd heb die hulporganisaties gebruiken om aan te geven dat mensen iets kunnen doen.
En daarom staat morgen, zaterdag 18 mei, Zapp de hele dag in het teken van energiebesparing met Zapp Your Planet, de duurzaamheidsactie voor kinderen. Met de nadruk op actie. Vanaf de start begin april kunnen kinderen zelf heel eenvoudig energie besparen door een ‘Power Check’ te doen. Op het event op het Media Park, dat door de EO in samenwerking met alle omroepen wordt georganiseerd, laten we kinderen juist energie opwekken door te dansen op de elektrische dansvloer (silent disco) en door te fietsen.
Er zijn workshops van duurzaamheidskenners, coole experimenten met nieuwe energiebronnen en een racebaan met mini Nuna 9’s van het Solar Team. Of ga de uitdaging aan met Checkpoint en Kaal of Kammen. En natuurlijk op de foto met de helden van Brugklas en SpangaS. Kortom, een leuke ochtend of middag voor het hele gezin waarbij kinderen veel mee krijgen over duurzaam leven.
Wil je langskomen? Er zijn misschien nog wel wat laatste kaartjes. Kom langs op het Media Park of check: zappyourplanet.nl/reserveer

Robert Fortuijn
Netmanager NPO Zapp/Zappelin

Foto: NPO/Michel Schnater

De week van Robert Fortuijn

2019 - week 20