Robert Fortuijn
2019 - week 20

Het licht uitdoen

Enigszins geïrriteerd vraagt NPO Radio 1-presentator Henk van Steeg mij wanneer die Zapp Your Planet-actie nu eindelijk is afgelopen. Sinds kort doet zijn zoon van 10 steeds het licht uit en dan zit hij in het donker in de kamer. Van dit soort verhalen word ik blij, want wat we hoopten dat zou gebeuren, slaat daadwerkelijk aan bij kinderen.

Kinderen wat vertellen en hen boeien is al een kunst op zich, maar ze activeren is echt next level. Zo kun je volwassenen nog wel eens ergens toe aanzetten omdat ze vinden dat het belangrijk is. Mijn ervaring is dat je kinderen echt met iets moet raken, willen ze in beweging komen. En dus moet het de moeite waard zijn.

Dat jongeren zich zorgen maken over het milieu kan niemand ontgaan zijn. Activiste Greta Thunberg ontketende op haar vijftiende een wereldwijde beweging waarbij honderdduizenden jongeren de straat op gaan om te protesteren. Ook kinderen willen meedoen, maar hebben wel wat hulp en begeleiding nodig.

Dat doen we met Zapp Your Planet, het duurzaamheidslabel van NPO Zapp. Samen met kinderen zetten de omroepen en presentatoren zich in voor een leefbare en schone planeet. Een actie die uitmondt in een actiedag op 18 mei op het Media Park. Elk jaar is er een ander onderwerp variërend van dieren in nood tot plastic soep. Dit jaar is het thema ‘Power Check’: een thema dat is ontwikkeld door met kinderen zelf in gesprek te gaan.

Jack Power Check

Via de Zapp app kunnen kinderen Power Checks doen: kleine daden waarbij er energie kan worden bespaard. Zo kunnen ze heel laagdrempelig meedoen aan duurzaam leven door nutteloze stekkers uit een stopcontact trekken, de tv écht uit te zetten, een dag langer in hun kleren te lopen en een afwasje met de hand te doen bijvoorbeeld. Het resultaat? We hoopten op 40.000 Powerchecks in totaal, maar hebben die doelstelling nu al behaald.

Om de actie goed aan te jagen, zenden we een ludiek actieprogramma uit genaamd Jack Power Check, waarin Bart Meijer (bekend van het Klokhuis) als een superheld op missie wordt gestuurd om een de nieuwste vormen van energie besparen te onderzoeken. En Kinderen voor Kinderen heeft zelfs een speciaal liedje met clip en bijbehorende dansje ontwikkeld met de titel Power Check. Compleet met oorwurmgarantie. Vanaf nu doet ieder kind het licht uit in Nederland!

Robert Fortuijn
Netmanager NPO Zapp/Zappelin

Fotografie: NPO Zapp/EO

De week van Robert Fortuijn

2019 - week 20