Jantien van Tol
2019 - week 47

Weet waar je aan begint…

Want voor je het weet, ben je redacteur van de 538 Top 50, nieuwslezer bij Radio 10, producer bij Veronica, dj bij 538 of maak je een eigen podcast voor JUKE.

Als jonge radiomaker is het een droom om je vol op je passie te kunnen storten. En dan ook nog begeleiding te krijgen, coaching en workshops van professionals en mee te mogen werken aan events en programma’s van landelijke radiostations. Op dit moment krijgen twintig talentvolle radiomakers die kans bij XM, dé radio-opleiding van Talpa Network.

Als tiener was dat mijn droom. In 1996, vlak voordat mijn studie begon, was ik te gast bij Frits Spits in Tijd voor Twee. Daar mocht ik op het Tijd voor Twee-podium 1 minuut lang een pleidooi houden voor een radioschool. Want studeren is leuk, maar stel nou dat je naar een radioschool zou kunnen. Leuker kan toch niet?
Helaas was en kwam er geen radioschool, dus dan toch maar de studie communicatie en marketing. In 1999 kwam ik bij Kink terecht. Mijn radiodroom was uitgekomen. Drie jaar geleden fuseerden de 538 Groep en Sky Radio Group tot één radiobedrijf. In de aanloop sprak ik regelmatig met Bart Jan Cune over een brede opleiding voor radiotalenten.
Niet alleen dj’s, maar ook redacteuren, producers en nieuwslezers. Bij Talpa kreeg ik de kans om een plan te maken voor zo’n opleiding en deze met het online station XM (xmradio.nl) te starten in september 2017. Iets na de start voegde Demi Saulic, producer 538 en mijn linker- en rechterhand zich bij XM.

We zijn inmiddels iets meer dan twee jaar verder. Het is geweldig om te zien hoe nieuw talent binnen Talpa Network wordt omarmd. Sinds dit jaar hebben we niet alleen een radio-opleiding, maar ook bij tv en online heeft men behoefte aan nieuw talent. En dus werken we sinds september samen met de TV Academy.
Werkt dat nou, zo’n opleiding? Meer dan 70% van de radiotalenten is doorgestroomd naar onze landelijke zenders. Van de TV Academy is inmiddels ook al een aantal talenten werkzaam bij Talpa Network. Deze week hoop ik jullie een kijkje te kunnen geven achter de schermen bij XM.

Jantien van Tol
Talent Coach Talpa Network