Jantien van Tol
2019 - week 47

Hoe krijg je een radiomaker stil?

Tijdens de Open Studio Dagen gaven Demi en ik de workshop radio maken. Tijdens onze presentatie onderbrak een man uit het publiek ons. Hij had een aantal vragen over radio. Zijn laatste vraag was het meest verrassend. Hij hoorde ons met plezier en passie over radio praten en dus vroeg hij: “Wat is er niet leuk aan jullie beroep?”

Gratis tip: als je radiomakers stil wilt krijgen, stel dan deze vraag. Dat was wat er gebeurde. Oprecht hadden we geen antwoord. “Ik weet het niet”, zei ik tegen de man. Om vervolgens een wanhopige blik naar Demi te werpen in de hoop dat zij misschien iets had. Maar zij wierp mij een al even hulpeloze blik terug, haalde haar schouders op en zei: “Ik weet het ook niet.”

Uiteindelijk kwam het verlossende antwoord van één van de deelnemers: “Misschien dat alles leuk is aan radio. Dat is namelijk ook een valkuil.” Natuurlijk, dat was het. Radio is een passie waarin je je verliest, voorbij gaat aan je privéleven.
De grootste valkuil voor jonge radiomakers is dat ze het liefst de hele dag in de studio zitten. Terwijl het zo belangrijk is om te leven, want alles kun je gebruiken als inspiratie voor je show. Daarnaast: weet wie je luisteraar is. Wat is de doelgroep van je zender en van je programma?

Bij Talpa Network profileren we de zenders onderling duidelijk van elkaar. Om op die manier onze doelgroep zo goed mogelijk te bedienen. Dat is voor elke radiomaker van belang. Lokaal, regionaal of landelijk.
Onze talenten leren ook om in doelgroepen te denken. Hoewel je natuurlijk ziet dat ze vaak al een duidelijk signatuur hebben die bij één van onze zenders past. Bij het scouten van onze talenten kijken we naar creativiteit, gedrevenheid, originaliteit, ervaring en talent, maar ook of iemand bij onze cultuur en stations past. Natuurlijk geven talenten dat zelf vaak aan. Maar door houding, muziekvoorkeur, keuze voor topics en tone of voice zie je al snel bij welke zender iemand past.

Met XM zitten we in hetzelfde pand als 538, Veronica, Radio 10 en Sky Radio. Je merkt dat het dan ook werkt als een magneet tussen de stations. Je ziet dat de talenten en de stations als van nature naar elkaar toe trekken.
Onze talenten zijn natuurlijk trots dat ze bij XM en onze zenders kennis en ervaring mogen opdoen. Het is ook mooi om te zien hoe de talenten intern verwelkomd worden en onze professionals het leuk vinden om de talenten onder hun hoede te nemen.
Niet alleen bij XM, maar ook bij de TV Academy waar we mee samenwerken voor online- en tv-talenten, zijn inmiddels al aardig wat doorstromers binnen Talpa Network. Waar deze talenten zijn beland en hoe het ze vergaat, lees je morgen in deze column.

Jantien van Tol
Talent Coach Talpa Network