Jantien van Tol
2019 - week 47

De talenten van Talpa

Maar ja, hoe groot is de kans dan dat je als talent aan de slag kan gaan bij Talpa? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Bij het opstarten van XM was het inderdaad spannend om te zien hoe het binnen de organisatie zou vallen.

Het enthousiasme van de producers, redacteuren en dj’s was al snel bemoedigend. Er is natuurlijk een gedeelde passie voor het vak, dat helpt. Maar ook dat onze medewerkers zich nog goed kunnen herinneren dat ook zij ooit jong waren en er alles aan deden om aan de slag te kunnen bij een landelijk radiostation. Voor hen is het dus erg leuk om nu een gastcollege te geven of om ze mee te laten lopen bij hun programma.

Al snel bleek dat er behoefte was aan nieuwe talenten. Binnen enkele maanden na de start stroomden de eersten door. Ook kregen ze het vertrouwen van de zenders door ze uit te nodigen om mee te werken aan events zoals ADE, Top 1000 Allertijden en 538 Koningsdag.
Vanuit de opleiding hebben we regelmatig overleg met het programmamanagement om zo de juiste personen op de juiste plek te plaatsen. Lopend door het pand komen we de ‘doorstromers’ inmiddels op veel plekken tegen. Want meer dan 70% is al aan de slag.
En niet alleen bij radio is behoefte aan nieuw talent, ook bij tv en online. Dus sinds september werken we samen met de TV Academy. Daar leren talenten alles van het tv-vak op het gebied van redactie, productie, presentatie, techniek en formatontwikkeling.

Zo hebben de talenten van de TV Academy al een format gepitcht voor het online kanaal New Wave van Lil’Kleine. En gaan ze formats bedenken voor tv en online. Er zijn al diverse talenten aan de slag als redacteur. Prachtig verhaal, maar laten we eerlijk zijn: zo succesvol kan het toch niet allemaal zijn?
Dat klopt. De afgelopen twee jaar hebben we ook van een talent afscheid moeten nemen. Een prima dj, maar is qua tone of voice beter op z’n plek bij andere zenders. Het gebeurt natuurlijk ook dat we naast coaching pittige gesprekken hebben met de talenten om ze op het juiste spoor te houden.
En een aantal is inmiddels niet meer werkzaam bij ons. Zij hebben ervoor gekozen om elders aan de slag te gaan, als nieuwslezer bij Rijnmond, hoofdredacteur bij WOS of als dj bij een ander landelijk station.

Maar of ze nu bij ons blijven of uitvliegen naar andere zenders, het is belangrijk om talent op te leiden en te laten doorstromen naar de professionele werkplek. Op 6 november vierden we het honderdjarig bestaan van de radio. Maar wat vinden jongeren nou eigenlijk van radio? Daarover morgen meer in deze column.

Jantien van Tol
Talent Coach Talpa Network