Jantien van Tol
2019 - week 47

Influencers met passie voor radio

Radio is tegenwoordig zo veel meer dan alleen een radioprogramma. Het programma is en blijft natuurlijk de kern, maar daarnaast creëren we ook steeds meer video en online content. Op die manier kunnen we de luisteraar ook via andere kanalen bedienen.

Daarnaast is het een geweldige manier om je creativiteit nog meer tot z’n recht te laten komen. Het biedt ook kansen aan medewerkers die voorheen misschien achter de schermen zouden werken. Zij kunnen nu aan de slag met hun eigen formats en podcasts, audiosnacks, vlogs of videocasts.
Met deze ontwikkeling versmelten radio, video en online steeds meer met elkaar. Als bedrijf daarop inspringen is belangrijk. Als programmamaker, voor of achter de schermen, is het vooral een kans om jezelf te ontplooien en meer dan ooit te laten zien. De talenten bij XM worden er dan ook op gescout en in getraind om crossmediaal verhalen te kunnen vertellen. Zo maken verschillende XM-ers podcasts, audiosnacks en video’s.

Het werkt ook verrassend goed de andere kant op. Zowel bij XM als voor andere projecten zijn we influencers aan het trainen. In eerste instantie lijkt het vreemd, of sta je er als radiomaker zelfs afkeurend tegenover: influencers die een radioprogramma willen maken. Het leuke wat wij zien, is dat deze jongeren nu online succesvol zijn. XM-talent Shaquille Polak is daar een goed voorbeeld van. Hij is zeer succesvol op YouTube, zijn carrière is bij de radio begonnen.
Radio is hun eerste liefde. Zij hebben zichzelf verder ontwikkeld door ook met video en online aan de slag te gaan. Om zich vervolgens weer te melden bij: RADIO! Want de passie voor radio is nooit verdwenen. Het voordeel is dat ze zich met alle ervaring hebben kunnen ontwikkelen tot content makers die crossmediaal hun verhaal neer kunnen zetten. Waarbij radio, video en online samenkomen.
Niet alleen op xmradio.nl, maar binnenkort ook in JUKE zijn leuke en verrassende formats te horen met deze influencers. En dat was de laatste column voor deze week. Hopelijk heeft het jullie een kijkje kunnen bieden achter de schermen bij dé radio-opleiding van Talpa Network.

Jantien van Tol
Talent Coach Talpa Network