Martijn Schimmer
Componist en oprichter SMP Amsterdam
2020 - week 47

Wanneer mag er weer geborreld worden?

Blij en toch best opgelucht; de markt trekt wat aan. Langzaam komen de projecten weer op gang, de dagen worden gevuld met Teams meetings (bent u die ook zo zat?) over muzikale wensen, briefings naar de interne audio producers en het opzetten van nieuwe projecten.

Voor onze library maken we, zeker in deze coronatijden, veel en vaak nieuwe tracks, en daarbij bepalen we zelf welke albums we willen produceren (natuurlijk rekening houdend met wat makers zouden willen en gebruiken). We hebben afgelopen week een enorme berg Sinterklaas- en Kerstliedjes online gezet. Toch wel weer fijn in deze donkere tijden, even de ‘bellen en ballen’ zoals wij deze tracks noemen.
Maar toch gek, want daarbij hoort dus ook een bepaald melancholisch gevoel. Terwijl het niks dan ‘merry and bright’ zou moeten zijn, bekruipt me toch een iets minder ‘jolly’ gedachte en dat is vooral het gevoel van gemis. En ja, mijn familie is om me heen, de collega’s zie ik (gelukkig) nog dagelijks (ieder in hun eigen studio) en vrienden mogen (maximaal 1 per keer) over de vloer.

Maar dit was pre-corona toch ook de tijd van de Televizier-Ring, de Kerstborrels en de Buma Awards. Plekken waarbij je, onder het genot van een klein drankje en/of hapje, je collega’s weer eens live kon zien, een hand of drie kussen, even in de ogen kijken en vragen hoe het gaat. Jazeker, hoe is het in de business, maar ook: hoe is het met jou? Gaat alles goed en geen last meer van die ene collega, en thuis alles oké? Het lijkt zo klein, onbenullig bijna, maar als dat opeens helemaal wegvalt, merk ik het; ik mis de borrels, de gezelligheid en het onbezorgd bijbabbelen.
Het is niet anders, ik weet het. We zoomen erop los en heel af en toe drinken we in de studio één drankje, maar met maximaal één extra persoon en dat voelt toch anders. Dus: BM, Televizier, United, NEP en alle producenten, wij zijn er klaar voor. Zodra er een GO is van Rutte staan wij trappelend op de stoep, we missen jullie!

Martijn Schimmer
Componist en oprichter SMP Amsterdam

De week van Martijn Schimmer

Componist en oprichter SMP Amsterdam
2020 - week 47