Martijn Schimmer
Componist en oprichter SMP Amsterdam
2020 - week 47

Saamhorigheid in tijden van corona

Wat een rollercoaster is afgelopen jaar geweest. Dat is voor iedereen zo, en dus voor ons niet anders. Maar wat mij vooral opvalt, is het enorme contrast tussen het pre-coronatijdperk en de periode waar we nu middenin zitten (en hopelijk snel een post-coronatijdperk is).

Het lijkt zo kort geleden, Kerst 2019 met de productie van een speelfilm in vier weken, een videoclip en een behoorlijk aantal lopende (kerst)projecten. Geen van de audioproducers of ikzelf met vakantie, want met z’n allen vol aan de bak. Dat is ook wel weer leuk en schept een band; weekenden en avonden door, pizza’s en Chinees in de studio’s en produceren maar, het heeft echt wel wat.

Helaas, of gelukkig als ik nu terugkijk, begon 2020 net zo druk als 2019 was geëindigd. Op de valreep De Vooravond er nog bij, een paar grote commercials en zoals altijd de lopende projecten. En toen… keihard op de rem. Op maandag nog 24 lopende projecten en op dinsdag 0, letterlijk: nul. Wij hadden, net als de rest van Nederland, nog nooit zoiets meegemaakt. En wat ga je dan doen met zes audioproducers en vijf ondersteunde collega’s?

Om te zeggen dat er blinde paniek was, nee, dat niet. Gelukkig werken wij hier met een heel hecht team. En zoals we eind vorig jaar met z’n allen de schouders onder de speelfilm hadden gezet, zo kwamen uit meerdere creatieve sessies ook de meest uiteenlopende nieuwe initiatieven. Want ja, als er geen tv-programma’s, commercials, series of films meer zijn waarvoor muziek kan worden gemaakt, waar dan wel voor?

Van 2 Meter Sessies in onze opnameruimte tot inspreekcellen in de studio’s, van luisterboeken inspreken tot plug-in pakketten ontwikkelen, alles kwam voorbij. Uiteindelijk kwamen we uit bij een Spotify-initiatief waarbij we tracks maken voor Spotify, kijkend naar wat veel gestreamd wordt en waar dus veel vraag naar is. Zoals de 70 kinderliedjes die sinds een paar weken live staan, weer eens wat anders dan een talkshow of speelfilm.

We zijn inmiddels zo’n acht maanden verder en ik kan zeggen: het loopt wonderbaarlijk goed. En die saamhorigheid gaat dus onverminderd door. Ik voel me af en toe net een musketier: één voor allen, allen voor één. Misschien gek, maar wel fijn om te weten dat wij, ook in mindere tijden, een hecht clubje zijn dat alles op alles zet om (er) iets moois (van) te maken.

Martijn Schimmer
Componist en oprichter SMP Amsterdam

De week van Martijn Schimmer

Componist en oprichter SMP Amsterdam
2020 - week 47