Martijn Schimmer
Componist en oprichter SMP Amsterdam
2020 - week 47

Mensen met een mening

Wat een rare wereld is het toch eigenlijk, die televisiewereld. Mensen willen niets liever, erbij horen, meedoen, er iets over zeggen, er iets van vinden. Maar het ook verafschuwen, verguizen en veroordelen.

Slechte kijkcijfers? Zie je wel! “Wat zag ze eruit hè, die jurk kán toch niet en dat háár!”
“Heb je het gezien, veeeeel te lang intro, echt zo saai!” Het is natuurlijk al jaren zo, een mening hebben over tv mag, moet bijna. Ben je voor of tegen Carlo, ben je kamp Connie of kamp Albert en heb je Famke Louise gezien?

Een programma als Veronica Inside domineert weken het nieuws vanwege Akwasi en ook daar heeft iedereen een mening over. Iedereen is expert, over alles. De zanger weet alles over corona, de presentator over racisme. De politicus over muziek en de crimeverslaggever over mondkapjes.
We zijn het inmiddels gewend, denken niet eens meer na over kwetsende opmerkingen. Mediacourant (natuurlijk ook door mij veel gelezen) voert de storm aan. Vaak vermakelijk, maar soms ook op de grens. Wat is dat toch dat iedereen maar altijd een mening moet hebben?
Want nee, het is niet alleen tv waar dit anno 2020 over gaat. Wel of niet ‘meedoen’ met corona (hoe doe je niet mee, wil ik heel graag weten), wel of niet Trump, wel of niet Fred, Connie of Albert, VI of Akwasie, Mark of Geert. Ik word er af en toe moe van. Mag je ook wel eens geen mening hebben? Of die in ieder geval voor jezelf houden?

Helaas blijven de meningen hier in de studio ons ook niet (altijd) bespaard. Want wij praten heel veel met producenten en makers en dat is toch onderdeel van hun werk, ergens iets van vinden. Eigenlijk best logisch, want als het jou om het even is, waarom zit je dan nog op die plek? Doe je er dan nog wel toe zonder mening?
Gelukkig hoef ik alleen mijn mening te geven over iets waar ik, al zeg ik het zelf, ook best verstand van heb: muziek. Wat past, wat zou ik doen, wat klinkt goed en wat vertelt je verhaal het beste? En daar laat ik het bij. Laat die meningen maar aan de mensen die ervoor betaald krijgen; of niet natuurlijk!

Martijn Schimmer
Componist en oprichter SMP Amsterdam