Robyn van Bosstraten
Head of Development Concept Street
2023 - week 13

Van kleur

Het is één van de vroegste herinneringen uit mijn jeugd, de kennismaking in de kleuterklas, waarop een jongetje aan mij vraagt: “Is jouw vader een Chinees?” De vierjarige ik kijkt zenuwachtig naar mijn moeder, is mijn vader een Chinees?

Via een internationaal project waar ik bij betrokken ben, kreeg ik de vraag of ik me zou willen aanmelden voor een mentorship-programma voor people of colour. Een jaar lang coaching door grote namen uit de internationale unscripted wereld. Mijn eerste reactie is twijfel… Ben ik of colour?

Mijn moeder is wit, mijn vader is zwart. Dat was thuis nooit een gespreksonderwerp, het was gewoon zo. Mijn vaders kant van de familie komt niet uit China, maar uit Indonesië. Aan mijn opa’s kant zijn mijn roots Indo-Afrikaans. Belanda Hitam, slaven uit Ghana die werden ‘vrijgekocht’ voor de Nederlands-Indische kolonie.

Generaties later zit er nu een programmaontwikkelaar zich af te vragen of ze wel ‘van kleur genoeg’ is. #firstworldproblems. Ik ben van kleur, maar ik ben ook nog allerlei andere dingen die net zoveel invloed hebben op wat voor kansen ik in mijn leven heb. Ik ben hoogopgeleid, een woningbezitter (oké, met enorm veel gedoe met de hypotheek vanwege mijn studieschuld, maar woon inmiddels in een prachtig klushuisje in Wormerveer) en ben gezond. Het mentorship-traject is een unieke kans, maar toch twijfel ik of ik mijn aanmelding vandaag instuur.

Ik sluit mijn ‘Week van’ daarom niet af met een punt, maar met een puntkomma; wordt vervolgd.

Robyn van Bosstraten
Head of Development bij Concept Street 

De week van Robyn van Bosstraten

Head of Development Concept Street
2023 - week 13