Robyn van Bosstraten
Head of Development Concept Street
2023 - week 13

Luchtkastelen

Ik noem mijn afdeling soms grappend de afdeling luchtkastelen (lichte zelfspot, met een knipoog naar mijn productiecollega’s). Voor een creative is the sky niet eens the limit, wij bouwen nieuwe programma’s op uit het luchtledige. 

Maar ik zit niet alleen met mijn hoofd in de wolken. Zodra we ons droomprogramma hebben ontwikkeld, zullen we een zender, omroep of streamingplatform moeten overtuigen om dit ‘kasteel’ te realiseren.
In vakjargon heb ik het natuurlijk niet over luchtkastelen, maar over paper formats – programma-ideeën op papier, die nog niet eerder zijn uitgezonden. Daartegenover staan proven formats – programma’s die al eerder ergens zijn uitgezonden, formats met een trackrecord. Dat lijkt simpel, lekker copy-paste, maar daar gaat meer ontwikkelwerk in zitten dan vaak wordt gedacht. Ook bij proven formats moeten we een zender overtuigen om de Nederlandse variant te mogen maken. Hiervoor doen we research, aanpassingen naar de Nederlandse markt, maken we pitchdecks en castingtapes.

Bij proven formats ben ik misschien geen luchtkastelenbouwer, maar op z’n minst een interieurarchitect. Als je bijvoorbeeld Waku Waku vergelijkt met het Japanse origineel, of zelfs met een oude Nederlandse aflevering, is de huidige versie geen één op één kopie. Een nieuwe look, andere rondes en een nieuw finalespel – allemaal vernieuwingen zonder de essentie van het originele format te verliezen. Want proven was het natuurlijk ook niet voor niks.

Als ik zou moeten kiezen tussen paper of proven, zou ik het lastig krijgen. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Wel ben ik blij dat er nieuwe spelers zijn verschenen, streamers als Amazon Prime, maar ook bijvoorbeeld Omroep Zwart bij de NPO. Plekken waar een trackrecord in een ander land ook niet alles is, er ruimte is voor vernieuwing en waar er durf is om omhoog te kijken. Dus deze donderdag zit ik weer lekker in de wolken, voorbereidend op een luchtkastelensessie met Omroep Zwart.

Robyn van Bosstraten
Head of Development bij Concept Street 

De week van Robyn van Bosstraten

Head of Development Concept Street
2023 - week 13