Marc Adriani
Interimmanager en podcastmaker
2022 - week 35

Top 40

Natuurlijk heb ik deze week even gekeken in de Podcast Top 40 van de Stichting Nederlandse Top 40. Het is de eerste week waarin mijn podcast Appie te horen was en wie weet krijgt deze een mooie notering. Helaas hij staat er niet in, even voelde ik een zware teleurstelling opkomen. Toch zegt het niets. Wat blijkt: de lijst die ik op dit moment zie op de Top 40-site is van 6 juli. Tja, toen bestond mijn podcast nog niet, dus logisch dat hij er niet in staat.

Het is sowieso lastig te doorgronden hoe het met de beluistering gaat. Zo heeft Spotify een eigen toplijst, maar die is natuurlijk niet helemaal representatief, want dat is alleen de beluistering op Spotify. Ook werken zij met weekgemiddelden, dus het duurt even voordat je komt bovendrijven. De lijst van Apple heet de Hitlijst. Die wijkt behoorlijk af van de Spotify-lijst, maar ook daar slechts een beperkte meting, namelijk alleen de luisteraars via de Apple-app.

Kortom, de Podcast Top 40 zou een welkome objectieve hitlijst zijn om podcasts te ranken. Geen flauw idee of de Podcast Top 40 nog bestaat, mogelijk is hij een vroege dood gestorven. Het zou ook kunnen dat de Top 40 even een zomerstop heeft. Hoe zit dat, Erik de Zwart?

Tot die tijd kijk ik dan maar gewoon in de lijsten van Apple, Spotify en Podtail… Ja ja, daar staat podcast Appie op nummer 1, maar als ik in deze column eerst mijn twijfel uitspreek over de representativiteit is het misschien niet het moment om op te scheppen.

Marc Adriani
Interimmanager en maker van de crime-podcast Appie

De week van Marc Adriani

Interimmanager en podcastmaker
2022 - week 35