Marc Visch
2018 - week 46

Toekomst

Na de cliffhanger van gisteren bent u vast benieuwd naar de afloop van ons overleg met ministers Slob en Ollongren. Laat ik het zo zeggen: het snel groeiende besef van het belang van een levensvatbare lokale (streek)omroep vertaalt zich nog niet automatisch in voldoende middelen om hem in te richten.

Het is voor beide ministers op dit moment echt puzzelen om te kijken op welke manieren kan worden bijgedragen. Daar hebben ze wat ons betreft echter niet al te veel tijd meer voor. De NLPO en VNG hopen dat het kabinet bereid zal zijn om in ieder geval dit jaar nog richting de streekomroepen die nu in zwaar weer zitten een gebaar te maken.

Want het zijn deze (en andere) streekomroepen die zich dagelijks onderscheiden op het gebied van lokale journalistiek en daarmee ook van grote betekenis zijn voor de lokale democratie. Dat lukt alleen als de ingezette streekvorming door kan gaan.

Gelukkig ben ik van nature een optimistisch mens. Dit glas is half vol, alleen nog even bijschenken. We gaan het als het goed is binnenkort zien. En ondertussen is er nog meer te doen. Verder met de introductie van het keurmerk om het proces van streekvorming te versnellen. Actief investeren in de ontwikkeling van de MediaHub 2.0. Hard werken aan de realisatie van DAB+ in het lokale domein. Er nog vaker op uit trekken, naar omroepen, gemeentes en provincies.

En mocht u vanavond niks te doen hebben, lees dan eens verder over de fantastische bijdrage die de lokale omroepen leveren in de brochure Toekomst voor de Lokale Publieke Omroep. Dan ziet u de kracht van onze sector, met het accent op lokale journalistiek en de maatschappelijke functie. Dan begrijpt u nog beter waarom het ons zoveel waard is.

Tot slot een saluut aan al die leuke, gemotiveerde en onvermoeibare collega’s in het land en bij onze stichting. Samen knokken we voor een relevante, gezonde en toekomstbestendige lokale publieke omroep en met zoveel vechtjassen bij elkaar ben ik ervan overtuigd dat het ons gaat lukken.
Prettig weekend allemaal, u hoort van ons!

Marc Visch
Directeur Stichting NLPO

De week van Marc Visch

2018 - week 46