Willem Spooren
Camera operator The Crew
2023 - week 09

Terug naar school

07:00 – Vertrek The Crew. 08:30 – Aankomst Den Haag. We draaien in de natuur, dus zorg voor oude kleding, laarzen et cetera. Dat valt te lezen onderaan het callsheet van Beestenbrigade. Dit kinderprogramma van KRO-NCRV met Boswachter Tim is een waar feest om te mogen maken. 

Hollend door de natuur op zoek naar fauna en flora met twee bijdehante kinderen inclusief snottebel en een presentator die mij doet denken aan de tijd dat ik Villa Achterwerk keek. ‘Rembo en Rembo’ en ‘Roos en haar mannen’ waren een feest om te kijken als kind. Deze grappige, creatieve en educatieve vorm van kindertelevisie maken werkt nog steeds, blijkt wel uit de populariteit van onder andere Beestenbrigade.

De locatie is tijdelijk omgetoverd tot de studio van ‘Freek Vonk’s Jungle School’. Een rails van 15 meter met twee groot opgebouwde camera’s op dolly. Een camera op statief aan kabel. Het regiemeubel, het audiomeubel, autocue. Bij The Crew zijn we naast met onze losse regiesets ook vaak op pad met onze twee compleet uitgeruste regiewagens. Dat in combinatie met ENG (één camera op locatie) maakt dat geen dag hetzelfde is. En die camera op statief daar tegen het jungle-achtige decor langs de opgezette chimpansee; dat is mijn gereedschap voor vandaag.

Het voordeel van werken in een club bestaande uit 25 collega’s zijn korte lijnen en teamspirit. Het hele jaar door stel ik mij voor aan nieuwe mensen of werk ik met mensen uit het vak die ik al eens vaker of minder vaak heb gezien. Vandaag werk ik met één van mijn werkgevers die evenals zijn compagnon graag nog op de werkvloer staat naast de kantoorwerkzaamheden. Diezelfde compagnon (winnaar van de eerste Media Diamant) zag ik als stagiair boven op het podium voorbij zoeven in een harnas met daaraan een grote camera op een arm. Dat wil ik ook.

Graag stilte op de vloer, klinkt uit de mond van de regisseur. We gaan een belangrijke briefing doen, want er komt zo een zwarte mamba op de set. Voor de veiligheid verschijnt een extra deskundige ten tonele. De man heeft een bekend gezicht. Het is dezelfde man die twaalf jaar geleden door mijn broertje geïnterviewd werd. Mijn broertje studeerde voor docent biologie en leek het leuk om een video te maken in plaats van een werkstuk, dus hielp ik hem. Ik laat de deskundige de video zien, die na al die tijd nog steeds op mijn YouTube-kanaal staat. We lachen om de kwaliteit maar de herinnering roept allerlei leuke verhalen op.

Een beet van deze slang is dodelijk en mocht hij ontsnappen, dan laat je onmiddellijk het werk los en loop je naar achteren. Maar achter mijn lens ben ik veilig en zodra dat beest achter glas zit, is er niets aan de hand. Wat ziet die slangenhuid er met een extreem close-up gaaf uit. En moet je die tanden eens zien!

Willem Spooren
Camera operator The Crew 

De week van Willem Spooren

Camera operator The Crew
2023 - week 09