Willem Spooren
Camera operator The Crew
2023 - week 09

Ik zie ze vliegen

08:15 – Inpakken The Crew, lunchtas meenemen. 09:15 – Pick-up regisseur en Kim-Lian. 10:30 – Aankomst Vliegermuseum Ommen. 

De zware adem van de gepensioneerde Riks, eigenaar van hét Vliegermuseum te Ommen, klinkt door de koptelefoon. Turend op het scherm van de camera die mijn collega hanteert en de meters op het display van de geluidsrecorder die om mijn schouders hangt. Vandaag ben ik weer heel even geluidstechnicus.
Het afgelopen jaar stond in het teken van de overstap naar het cameravak. Na mijn stage op het Media Park in 2012 rolde ik bij gebrek aan geluidstechnici en een overschot aan camera operators het televisievak in. Als geluidstechnicus werkte ik de afgelopen tien jaar onder andere op de set van Goede Tijden Slechte Tijden, Sesamstraat, Carlo en Irene’s Life 4You, Lowlands, The Passion, BZT-show, De reünie, Slimste Mens, Temptation Island, Prinsjesdag en bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht. Ik ben erg dankbaar dat ik ontzettend veel gave programma’s en shows van mijn televisie-bucketlist heb kunnen afstrepen. De droom om professioneel camera operator te worden is echter nooit verloren gegaan.

Door het behalen van mijn drone-brevet is het beeldruim opengegaan. In zes jaar tijd heb ik mijn passie voor beeld en compositie kunnen ontwikkelen gezien vanuit de lucht. Door het te benaderen als een crane-camera of slider voegt het daadwerkelijk wat toe aan het geheel. Afgezien van de oneindig creatievere toepassingen. Ondanks gecontroleerde manoeuvres is daar iedere keer een adrenalinekick wanneer ik onder een smal viaduct, vanaf de straat door twee dakkapellen, vlak boven zee, over een oude vulkaan of bijvoorbeeld zijwaarts van een motor op een crossterrein vloog.

De bejaarde man met zijn passie voor het vliegeren heeft onder leiding van Kim-Lian van der Meij vliegensvlug alle ins en outs in en rondom het museum uitvoerig besproken en er is zelfs een vlieger geknutseld. Na het oppeuzelen van de broodjes die de gehele ochtend heerlijk voorgegaard zijn in de auto is het tijd om naar buiten te gaan. Vliegeren (en dronen)!
Een lang bospad brengt Riks en Kim-Lian onder begeleiding van de drone die laag achteruit met ze mee boven de grond zweeft. Na het vergaren van het riet voor het maken van de vlieger (die dezelfde ochtend al gemaakt was) en de nodige interviews was het moment daar. Evenals de drone ging deze vlieger wel op!  

Op de drone-controller kijk ik op dertig meter hoogte mee met het vliegerende duo. In het scherm verschijnt daar plots de zelfgemaakte vlieger. Presentator en gast linksboven en rechtsonder de vlieger. Mooi licht, rijke kleuren en ‘de gulden snede’. Weer die adrenalinekick.

Willem Spooren
Camera operator The Crew 

De week van Willem Spooren

Camera operator The Crew
2023 - week 09