Filemon Wesselink
Tv-presentator BNNVARA / Producent CCCP
2020 - week 16

Tekening

Koningsdag wordt woningsdag. Door de crisis gaan we 27 april niet lallend de straat op, maar via de NOS kunnen we genieten van een terugblik op de Koningsdagen van voorgaande jaren. Superfijn, want ik ben nu alweer vergeten wie twee jaar geleden het koekhappen won.

Laat ik meteen maar eerlijk bekennen: ik ben geen liefhebber van het koningshuis. En ieder mens met een beetje democratisch gevoel zou er ook geen liefhebber van moeten zijn. De race naar villa Eikenhorst is geen eerlijke, als je in het verkeerde wiegje wordt geboren kan je nooit koning worden.

Maar, okay, dit is een column over media. Wat me behalve het koningshuis stoort, is de rol van de NOS in het oranje-gebeuren. Degelijke, goede journalisten moeten ineens kritiekloos verslag doen van het wc-potten gooien en eieren vangen. De NOS is een prima journalistieke organisatie die het nieuws immer met een zekere objectiviteit benadert. Een paar maanden geleden trok een klein groepje demonstranten op het Media Park dat in twijfel, maar echt serieus genomen werden ze niet.

Koningsdag is niets anders dan amusement, hoort niet thuis bij een nieuwsorganisatie dus. Frits Sissing of Jan Smit kunnen zich prima door de koninklijke familie glijden en John de Mol weet ook wel raad met Koningsdag.

Nu las ik ook dat de Oranjebond de koning een cadeau gaat aanbieden. Godzijdank, anders had die arme stakker vast niets gekregen. Maar ook onze kinderen moeten naast school/thuiswerk een tekening voor hem maken. Jammer genoeg kan de NOS volgend jaar bij Koningsdag daar niet even kritisch over doorvragen.

Ik heb mijn kinderen verboden een tekening te maken voor de koning. Nu hebben ze iets gemaakt voor de verpleegkundige verderop in de straat. Een tekening waar deze held aan een bed staat bij iemand met slangen uit z’n mond. Op het hoofd van de verpleegkundige hebben ze een kroontje getekend.

Filemon Wesselink
Tv-presentator BNNVARA / Producent CCCP
Expansiemanager Digibende, Slim in ICT

De week van Filemon Wesselink

Tv-presentator BNNVARA / Producent CCCP
2020 - week 16