Filemon Wesselink
Tv-presentator BNNVARA / Producent CCCP
2020 - week 16

Bureau Buitenland

Het enige voordeel van corona, leek me, is dat The Passion niet door zou gaan. Ik ben gefascineerd door Jezus, lees boek na boek om erachter te komen wie hij nou daadwerkelijk was; een humanist, een Messias, een Jood, een oproerkraaier of van alles een beetje?

De historische Jezus vind ik interessant, niet de door Paulus verzonnen mythe. Voor de EO is de jaarlijkse massale belangstelling voor The Passion een teken uit de hemel: zie je wel dat er nog mensen zijn bij wie diep in hun hart het geloof nog gloeit? ‘Met The Passion kunnen we dat vuurtje weer aanwakkeren’, hoor je ze denken. Maar The Passion is niet veel anders dan de Toppers: een hoop kitsch en massahysterie. Een snelle, vette hap maar een paar dagen later ben je het alweer vergeten.
Toch ging ie door, The Passion, zonder publiek. Had Jezus trouwens ook niet toen hij gekruisigd werd. Een hoer, zijn moeder, een paar soldaten, veel van zijn gevolg was er niet over.

Ik heb altijd medelijden met Tijs van den Brink, dat hij per ongeluk gelovig is geworden. Goede journalist, doorbijter en bescheiden mens. Volgt altijd de wetten der logica, alleen niet als het om geloof gaat, dan gooit hij ze ineens overboord. Dit is de dag is een fijn programma op Radio 1, een zender die tijdens deze crisis sowieso floreert. Goede toon, niet te veel emotie en informatie waar we iets aan hebben.
Juweeltje op deze zender is trouwens de rubriek ‘feit of fictie’ van Lammert de Bruin. Er zijn veel zogenaamde deskundigen in de media actief die vooral retorisch sterk zijn. Lammert fileert deze mensen niet met snedigheid, maar met zorgvuldig onderzoek.

Maar de grootste pluim gaat naar VPRO’s Bureau Buitenland, ook op deze zender. Opvallend dat media tijdens de coronacrisis vooral hun blik naar binnen richten. Soms heel goed hoor; zie Frontberichten, iedere avond op NPO 2. Maar als je kranten open slaat of de tv aan zet, heb je soms het idee dat de wereld niet meer bestaat achter de streng bewaakte grenzen van ons landje.
Bureau Buitenland neemt ons mee de wereld over, zonder dat je het vliegtuig in hoeft te stappen. Het mooiste van radio en tv vond ik altijd dat er in je huis een raampje is waarmee je naar buiten kan kijken, de wijde wereld in. Dat kan met dit radiojuweeltje. Zo weet ik door dit programma waar de koning van Saoedi-Arabië zich bevindt tijdens de crisis en welke reis een paracetamolletje heeft afgelegd voordat hij hier in Nederland in een mond verdwijnt.

Allemaal onderbouwd door degelijke journalisten. Ik weet zeker dat Tijs ook graag luistert.

Filemon Wesselink
Tv-presentator BNNVARA / Producent CCCP

Expansiemanager Digibende, Slim in ICT

De week van Filemon Wesselink

Tv-presentator BNNVARA / Producent CCCP
2020 - week 16