Niels Baas
2019 - week 25

Tech en content

Met 21 live streams en meer dan 60.000 on-demand programma’s van NPO, RTL en Talpa, lijkt NLZIET een contentbedrijf, maar in feite zijn wij eerder een techbedrijf dat met software en data een optimale online kijkervaring wil bieden voor fans van Nederlandse tv programma’s.

We werken daarvoor heel nauw samen met onze leveranciers zoals bijvoorbeeld INFI, 24i, StreamGroup, RedBee en Triple. Al deze partijen werken aan onderdelen van ons platform waarbij we vanuit NLZIET de prioriteit en richting bepalen en alle partijen zo goed mogelijk met elkaar laten samenwerken. Het doel is om NLZIET zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en beschikbaar te krijgen op de meest gebruikte devices in Nederland.

Naast de mobiele app en website zijn we nu beschikbaar op onder andere Android TV, Apple TV, Chromecast, Playstation 4 en de meeste smart tv’s. De apps voor al deze platforms zijn we continue aan het verbeteren en het is gaaf om te zien dat we met ons kleine team elke week het platform weer een stukje beter maken. Dat zien we gelukkig ook terug in de waarderin, en niet alleen van onze trouwe gebruikers want begin dit jaar won NLZIET de iCulture Award voor beste Apple TV-app van 2018.

Ook met onze omroepen NPO, RTL en Talpa werken we heel nauw samen. Want de kwaliteit van NLZIET is in belangrijke mate afhankelijk van de content en de bijhorende metadata. Denk dan bijvoorbeeld aan programmabeschrijvingen, plaatjes, seizoen nummers, tijdsduur, uitzenddatum, etc. Helaas is die informatie lang niet altijd juist en consistent. Op dagelijkse basis proberen we de informatie zo compleet, consistent en rijk mogelijk in onze systemen te krijgen zodat we daar in de user interface weer gave dingen mee kunnen doen zoals bijvoorbeeld een seizoenen kiezer of genre filters.

Het succes is uiteindelijk voor het allergrootste deel te danken aan de kwalitatief hoogstaande programma’s die onze kijkers krijgen voorgeschoteld. We ondersteunen daarom ook als sponsor dit jaar de stichting Nipkow. De Zilveren Nipkowschijf is een prestigieuze Nederlandse televisieprijs, die al meer dan 40 jaar de beste tv-programma’s in het zonnetje zet. Hij wordt jaarlijks uitgereikt door de tv-critici van dagbladen en tijdschriften. Vanmiddag ben ik bij de uitreiking in Amsterdam. Jeroen Pauw krijgt voor zijn dertig jaar televisiewerk de Ere-Zilveren Nipkowschijf. De genomineerden voor de Zilveren Nipkowschrijf zijn dit jaar Stuk (VPRO), dramaserie Zeven kleine criminelen (VPRO) en programmamaker Sinan Can.

Niels Baas
Managing Director NLZIET