Niels Baas
2019 - week 25

Leve het grote scherm!

Onlangs hebben we gebruikscijfers van NLZIET naar buiten gebracht. Uit deze cijfers blijkt dat de online kijktijd op het (grote) televisiescherm in 2018 met 30% is gegroeid. Het grote scherm is daarmee het populairste apparaat om ook online tv te kijken.

Het grote scherm neemt 57% van de totale kijktijd in en is dus veruit het belangrijkste apparaat op gebied van online live televisie en video-on-demand. Dit aandeel kan verder worden onderverdeeld in 31% van de gebruikers die een set-topbox zoals Apple TV of de Chromecast gebruiken en 26% dat online tv kijkt via een smart tv. Door de steeds beter werkende smart tv’s en opkomst van streaming devices als Apple TV en Chromecast weten consumenten gelukkig steeds makkelijker online content op het grote scherm te kijken, buiten de gesloten set-top box van een traditionele tv-provider.

Uit onze gebruikscijfers blijkt ook dat de kijktijd naar live-streams afgelopen jaar met 51% is gegroeid. Niet alleen live (sport) evenementen scoren goed online, maar ook televisieprogramma’s waar veel over wordt gesproken, zoals Wie is de Mol?, Expeditie Robinson en Boer zoekt Vrouw, zorgen voor veel live kijktijd. Het aandeel online live kijken is gestegen naar 27%. Dit lijkt een tegengestelde beweging aan de opkomst van on-demand kijken maar het aandeel live is met 27% natuurlijk nog steeds relatief laag. Deze cijfers zijn voor ons het bewijs dat steeds meer mensen NLZIET als vervanging voor een vast tv-abonnement gebruiken.

Het grote scherm bereiken met een smart tv-app is overigens vaak geen sinecure. Zo zitten we nu in een groot verandertraject waarbij we switchen naar een nieuwe streaming provider. Doel is om de streams stabieler te maken en van een hogere beeldkwaliteit te voorzien. Een van de lastigere vraagstukken is of en in hoeverre we bepaalde oudere smart tv’s nog kunnen en willen blijven ondersteunen. Smart tv’s worden vaak na een paar jaar niet meer ondersteund door de tv-fabrikanten en sluiten daardoor niet altijd meer aan bij de laatste streamingtechnieken.

Hoewel we al onze gebruikers op alle devices natuurlijk willen supporten met al onze features is dat helaas technisch niet altijd haalbaar en betaalbaar. Gelukkig kunnen kijkers tegenwoordig voor een klein bedrag hun oude tv upgraden door de aanschaf van een Chromecast stick of ander streaming apparaat, waarmee zij via NLZIET alsnog kunnen genieten van de prachtige programma’s van NPO, RTL en Talpa.

Niels Baas
Managing Director NLZIET

De week van Niels Baas

2019 - week 25