Annabelle Aaftink
Senior programmaontwikkelaar Tuvalu
2020 - week 21

Sterke vrouwen

Het is vandaag 21 mei en het is Hemelvaartsdag. Het is vandaag ook precies 88 jaar geleden dat Amelia Earhart als eerste vrouw een non-stop solovlucht over de Atlantische oceaan aflegt. Een vrouw die zich toen al vrij weinig aantrok van wat anderen, en dan met name mannen, van haar vonden. Ontzettend ambitieus in die tijd.

Het valt me op dat series en films steeds meer om sterke vrouwen draaien. Bij House of Cards (spoiler alert!) verlaat de mannelijke hoofdrol het podium voor een vrouw die ineens president wordt. En dertig jaar geleden zouden ze bij Casa de Papel waarschijnlijk niet voor sterke vrouwen hebben gekozen in de rol van overvallers. Films en series over moedige vrouwen zoals Amelia, die risico’s durven nemen en daardoor écht leven, zijn razend populair.

Zelf ben ik enorm onder de indruk van de film For Sama, het waargebeurde verhaal van regisseur en journalist Waad al-Kateab. Een heftige en hartverscheurende film over een vrouw die in Syrië bleef om te strijden voor een betere toekomst. Vijf jaar lang legde ze het keiharde, dagelijkse leven in Aleppo vast. Nog zo’n voorbeeld van een serie waarin een moedige vrouw de hoofdrol speelt is Unorthodox, die kan ik ook zeker aanraden.

Ik hoop dat er nog veel meer mooie films en series worden gemaakt over sterke vrouwen. Maar vanavond kijk ik verder naar hoe Harvey op slimme en aantrekkelijke wijze zaken wint in Suits, want die zou ik ook echt niet willen missen.

Annabelle Aaftink
Senior programmaontwikkelaar Tuvalu

De week van Annabelle Aaftink

Senior programmaontwikkelaar Tuvalu
2020 - week 21