Annabelle Aaftink
Senior programmaontwikkelaar Tuvalu
2020 - week 21

Hoe kom je erop?

Het is vandaag dinsdag en dat betekent hier bij Tuvalu dat we gaan brainstormen over nieuwe ideeën voor programma’s. ‘Hoe doe je dat, televisieprogramma’s bedenken?’ is de meest gestelde vraag aan mij op verjaardagen.

Ik ben denk ik de enige die kringverjaardagen top vind. Zo kwam ik voor EO/NPO Zapp op het idee Enkeltje Verweggistan toen ik kinderen sprak van een gezin dat ging emigreren. Ik realiseerde me dat het nogal impact heeft op een kind dat ineens afscheid moet nemen van al zijn vriendjes, school en familie. In Enkeltje Verweggistan registreren we deze verhalen vanuit het oogpunt van het kind.

Wanneer ik in de bioscoop zit, in de rij sta in de supermarkt of op mijn koffers wacht bij de gate maakt mijn hoofd overuren. Ik kijk en luister hoe gezinnen, bejaarden of kinderen bewegen, praten en waar hun interesse naar uit gaat. Ik stel complete profielen op en probeer die terug te halen wanneer ik voor een nieuw format een briefing van een zender lees. Dit is overigens echt irritant voor mijn gezelschap, dat soms het gevoel heeft dat ik vreemde mensen boeiender vind dan het verhaal dat hij of zij op dat moment tegen me aanhoudt (is vaak dus wel zo, haha).

Als team bedenken we hier wel honderd formats per maand, waarvan slechts enkele de eindstreep halen. Elke producent weet dat je vaker nee hoort dan ja, maar wanneer het lukt, is de vreugde zo groot dat alle nee’s als sneeuw voor de zon verdwijnen. Enkeltje Verweggistan is binnenkort te zien op televisie en ik verlang naar een ouderwets bomvolle kringverjaardag waar ik het volgende format kan scoren.

Annabelle Aaftink
Senior programmaontwikkelaar Tuvalu

De week van Annabelle Aaftink

Senior programmaontwikkelaar Tuvalu
2020 - week 21