Shula Rijxman
2018 - week 04

Respect en begrip

Wat denkt u dat het grootste Nederlandse on demand platform is? Videoland? Netflix? Helemaal fout, guess again. Met dagelijks een miljoen kijkers is dat niks anders dan ons eigen NPO Start. Met afstand.

Dit mooie nieuws mocht ik gisteren op onze goedbezochte nieuwjaarsborrel bekend maken. In ons nieuwe Radiohuis. Ik had me dus voorgenomen om het gisteravond kort en gezellig te houden en alleen maar optimistisch te zijn over de toekomst van de publieke omroep. Maar ik kon er niet omheen: er is niet alleen goed nieuws te melden.

Mijn nieuwjaarstoespraak ging óók over de aangekondigde bezuinigingen. Het kabinet stelt dat een sterke publieke omroep onmisbaar is voor een vitale democratie, maar handelt daar vervolgens niet naar. De publieke omroep presteert als nooit tevoren. Op televisie zijn we marktleider, NPO Start wordt goed bekeken en onze radiostations zitten stevig in de lift. En tegen deze achtergrond kondigt het kabinet een nieuwe bezuiniging voor de publieke omroep aan. Onbegrijpelijk. En onverdiend. En dat na twee eerdere bezuinigingsrondes, fusies en vele ontslagen.

De STER-inkomsten lopen terug met zo’n 36 miljoen euro, maar er wordt zo’n 60 miljoen euro bezuinigd om extra financiële reserves op te bouwen. Het is toch onbegrijpelijk dat de Nederlandse vlag wappert in de Tweede Kamer, maar dat de prijs kennelijk zwaarder weegt dan de maatschappelijke rol en waarde van de Nederlandse Publieke Omroep in onze samenleving. De omroep van en voor Nederland.

Wat mij elke keer verbaast, is dat als grote Nederlandse bedrijven zoals AKZO of PostNL worden bedreigd, de politiek op de achterste benen staat. Waarom zou dat niet voor onze nationale culturele en creatieve belangen gelden? Een leefbare samenleving met wederzijds respect en begrip, is dat niet best een goed idee voor onze samenleving en democratie? Dat is wat mij en mijn collega’s drijft, elke dag weer.

Shula Rijxman
Voorzitter Raad van Bestuur NPO