Shula Rijxman
2018 - week 04

I heard it on the public radio

Vanavond de traditionele Nieuwjaarsborrel voor onze relaties. Collega’s zijn de hele dag druk om hiervoor een bijzondere locatie gereed te maken: het vernieuwde Radiohuis in ons eigen NPO-gebouw.

De afgelopen maanden is er hard gewerkt en sinds begin dit jaar draaien we warm. Vanaf februari is het zover en zenden NPO Radio 1 en NPO Radio 4 vanuit hier uit. Het werkt beter en leuker als je bij elkaar zit. En het scheelt tijd en een hoop gesleep en gereis voor programmamakers van radiostudio naar radiostudio op het Media Park.

Het gaat goed met onze radiozenders, blijkt uit de radiocijfers van vanmorgen. Directeur Radio Jurre Bosman belt me net om te melden dat NPO Radio 2 mede dankzij de Top 2000 in november/december de grootste zender van Nederland is met 15,9% luistertijdaandeel. Een groot succes en het bewijst dat publieke radio alive and kicking is!

Het luistertijdaandeel (LTA) van al onze zenders neemt toe van 28,9 naar 29,2% en NPO Radio 2 noteert het hoogste aandeel sinds begin jaren ‘90. Het zit inmiddels 538 aardig op de hielen in de strijd om de kop van het peloton. NPO 3FM heeft een moeilijk jaar achter de rug, maar is onbetwist nummer 1 op social media. Dus waar de doelgroep zich bevindt. Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar toch.

Minstens zo interessant als hoeveel mensen luisteren, is wat ze te horen krijgen. Wat blijkt: het aanbod aan nummers en artiesten is op de publieke radiozenders een stuk rijker dan bij de commerciëlen. Zonder NPO radio zouden ruim 16.000 liedjes en bijna 7.500 artiesten niet op de Nederlandse radio te horen zijn geweest. Met name de toegevoegde waarde van NPO Radio 5 is enorm.

Het is dit soort waarde waar ik dag in dag uit voor wil vechten. Dat is helaas ook in 2018 hard nodig, zo zal ik vanmiddag benadrukken. Maar het is het meer dan waard!

Shula Rijxman
Voorzitter Raad van bestuur NPO

De week van Shula Rijxman

2018 - week 04