Shula Rijxman
2018 - week 04

Mooi slotakkoord voor Roosmarijn

Als NPO-voorzitter mag je soms ook iets leuks doen, naast alle overleggen en vergaderingen. En dat was gisteravond in het Hilversumse Theater Gooiland zeer zeker het geval.

Ik mocht er de Marconi Impact Award (kunnen we een keer af van al die hippe Engelse termen hier in Hillywood?) uitreiken tijdens het RadioRing gala. De prijs is bedoeld  voor een persoon of organisatie die het verschil heeft gemaakt in het radiolandschap (ik neem mijn woorden weer terug, een Marconi Verschil Prijs bekt toch niet).

De prijs ging dit jaar naar iemand die ik bewonder: Roosmarijn Reijmer. Het was leuk om haar te verrassen, want ze wist echt van niets. Met een spraakmakend interview in het NRC zette zij de boel vorig jaar op scherp: ze pleitte voor meer vrouwen op de radio overdag, en het werd ook tijd voor een vrouw in het Glazen Huis.

Het interview had grote impact. Wat me vooral raakte, was hoe pijnlijk duidelijk Roosmarijn maakte tegen welke achterstanden vrouwen moeten opboksen in een traditioneel door mannen gedomineerde wereld. Een afspraak was snel gemaakt, want de publieke omroep moet er voor iedereen zijn. Vrouwen hebben recht op een even prominente plek als mannen, voor en achter de schermen.

De media móeten een afspiegeling zijn van de samenleving, en dat geldt al helemaal voor de publieke omroep. Roosmarijn gaf zelf het goede voorbeeld door een quotum van een derde vrouwelijke artiesten in haar programma 3voor12 te hanteren. Door bij wijze van experiment acht uitzendingen te maken met alleen maar vrouwenstemmen. Niemand had het opgemerkt.

Roosmarijn kan tevreden terugkijken op 2017. Onder andere Eva Koreman kreeg een plek in de doordeweekse dagprogrammering en Angelique Houtveen betrok het Glazen Huis, als eerste vrouw sinds 2009. Dus de waardering voor Roosmarijn is wat mij betreft volkomen terecht.

We zullen haar missen nu ze professioneel een andere weg inslaat. Bedankt voor alles, Roosmarijn. En ik ben natuurlijk ook ontzettend trots op onze NPO Radio 2-dj Gerard Ekdom die twee grote prijzen in de wacht mocht slepen. En op Annemieke Schollaardt (NPO Radio 2) die de Zilveren RadioSter Vrouw in ontvangst mocht nemen.

Shula Rijxman
Voorzitter Raad van bestuur NPO

PS: Dit weekend reis ik af naar Leeuwarden voor de opening van de Culturele Hoofdstad. Je kunt het ook van afstand meebeleven want AVROTROS doet verslag.

De week van Shula Rijxman

2018 - week 04