Marije Derboven en Martijn Raadgever
Marije Derboven, PnP Media, en Martijn Raadgever, EndemolShine
2020 - week 18

Quarantaine TV

Ik werk dus ook thuis. Dat is wennen, want normaal ben ik zeker een week per maand op pad. Voor onder andere EndemolShine reality programma’s Big Brother, Hunted, The Island en Beauty & the Geek. En 2020 begon drukker dan normaal.

Dit voorjaar was een hoogtepunt. Oogsten na het zaaien. Wat vier jaar geleden begon met het veranderen, omdenken en vernieuwen van de inmiddels 21 jaar oude kraker Big Brother zou een climax krijgen in de terugkeer van de show in Zweden, Duitsland, Australië, Portugal en Griekenland. Allemaal begin 2020.

Voor de ‘intelligente lockdown’ half maart begon, was ik voor verschillende producties al in Zweden, Spanje, Portugal, Thailand, Italië en Brazilië. De laatste klus voordat er coronamaatregelen genomen werden, was in Griekenland. Samen met Marike de Maar (freelance consultant) druk met het klaarstomen van de Griekse crew voor de start van Big Brother op 23 maart.

Terwijl langzaam de samenleving om ons heen uit begon te vallen. Eerst gingen de restaurants dicht, toen de winkels. Toen we verplicht op onze hotelkamer moesten ontbijten, werd duidelijk dat starten op 23 maart niet ging lukken. De terugkeer van Big Brother in Griekenland werd uitgesteld.

Big Brother Zweden en Duitsland waren al gestart en ook Brazilië (serie 20) en Israël (serie 10) konden door. De BB VIP-serie in het zwaar door corona getroffen Italië ook. In een razend tempo werden al deze producties coronaproof gemaakt. Mondkapjes, handgel, plexiglas schermen en thuiswerken.

In Portugal zou Big Brother ook op 23 maart – na precies twintig jaar – terugkeren. Opgefrist en vernieuwd. Niet vanuit helverlichte portocabins, maar een prachtige villa aan de Atlantische kust. Met bijna volledige automatische techniek en verlichting. Tien mannen en tien vrouwen uit alle streken van Portugal stonden in de startblokken, maar moesten op het laatste moment hun koffer thuis weer uitpakken. Ook de Portugese show werd uitgesteld. Tot afgelopen zondag.

Achttien bewoners zitten sinds vorige week donderdag in quarantaine in een hotel. Twee weken alleen op een hotelkamer. Dat is behoorlijk lang om alleen te zijn, dus is de isolatie onderdeel van het programma gemaakt. Quarantaine TV als creatieve oplossing. Alle kamers voorzien van drie camera’s en een laptop. Zondag begon zo Big Brother Portugal en op 10 mei gaan ze de villa in. Tot die tijd maakt Portugal vast kennis met ze op tv en online.

Vandaag had ik twee producers van Endemol Portugal op de Zoom. Lichte paniek, want hoe moeten ze nou met die nieuwe techniek aan de slag? Of ik dat nog kwam uitleggen? Ik kan ze gelukkig wat geruststellen. De techniek is niet zo verschrikkelijk ingewikkeld en ik ga ze via webinars en teamviewer verder helpen. Hopelijk is dat genoeg om over iets minder dan twee weken klaar te zijn. Consultancy op afstand. Het nieuwe normaal. Voor de zekerheid heb ik toch ook even online naar tickets gekeken. De KLM vliegt zelfs nu nog drie keer per week naar Lissabon. Fijn, want het jeukt!

Martijn Raadgever en Marije Derboven
Media-echtpaar

De week van Marije Derboven en Martijn Raadgever

Marije Derboven, PnP Media, en Martijn Raadgever, EndemolShine
2020 - week 18