Marije Derboven en Martijn Raadgever
Marije Derboven, PnP Media, en Martijn Raadgever, EndemolShine
2020 - week 18

Flexibel

We waren er eigenlijk helemaal klaar voor. De redacteuren hadden wederom fantastische wetenschappers gevonden voor boeiende colleges. Club Air was geboekt, we zaten ramvol qua publiek en we maakten grapjes over het coronavirus. Maar als snel begrepen we dat het toch niet zo’n onschuldig virus was. En uiteindelijk kwamen we bij het punt dat we onze opname moesten cancellen.

De Universiteit van Nederland is een simpel maar ijzersterk format. Topwetenschappers geven gratis college. Er is één inspirerende vraag en binnen een kwartier weet je alles en krijg je antwoord op de gestelde vraag. Elke donderdag staat er om 16.00 uur een nieuw online college voor je klaar.

Er waren al diverse plannen om te kijken of we De Colleges naar een nog hoger niveau konden tillen maar door het coronavirus kwamen deze plannen ineens in een stroomversnelling. Welke keuzes konden we maken en hoe gingen we dit aanpakken? Er mocht immers geen publiek meer aanwezig zijn bij onze opnamen.

Onze vrienden bij NEP hadden nog een supersonische green screen studio die niet volgeboekt was. Of we daar wellicht iets mee konden doen? Er waren veel gesprekken via Zoom en de Slack-berichten vlogen je om de oren, maar binnen no time hadden we een plan. De studio werd ontworpen, de techniek besproken en de animaties werden op maat gemaakt.

Nu nog wachten op het juiste moment. Meerdere keren hebben we ook deze opnamedag verschoven, maar uiteindelijk was het dan zo ver. Het voelde als een uitje naar het Media Park, wie had dat kunnen denken 🙂 Het was een dag zoals de meeste eerste studiodagen. Genoeg plekjes om te bekijken, alles nog even goed zetten en doornemen. Fascinerend vond ik vooral dat er overal Dettol-doekjes en ontsmettingsmiddelen waren. Daarbij waren alle zenders volledig ontsmet en gesealed. En onze sprekers moesten zichzelf zenderen en van een poedertje voorzien.

Al met al was het een geslaagde dag. Een virtueel college is het eindresultaat. Hulde aan onze wetenschappers die zonder publiek in een lege ruimte dit avontuur met ons aandurfden. En over twee weken komen ze online. Dan krijg je onder andere antwoord op de vragen: rolt er straks een kloppend hart uit de printer? Hoe word ik rijk van aandelen? En hoe beschermt de aarde onze wifi? Benieuwd wat jullie ervan vinden.

Marije Derboven en Martijn Raadgever
Media-echtpaar

De week van Marije Derboven en Martijn Raadgever

Marije Derboven, PnP Media, en Martijn Raadgever, EndemolShine
2020 - week 18