Robin Muurling
Freelance kijkcijferanalist
2024 - week 17

Politiek kijken

Ik ben zelf het type mens dat elke verkiezingsuitslagavond tot laat opblijft, zappend tussen NPO 1 en RTL 4. De volgende ochtend sta ik dan meestal vroeg op om verder te kijken naar de nóg definitievere uitslagen. Ook bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november blijf ik wakker

De laatste Kamerverkiezingen liggen alweer maanden achter ons en het is ook alweer een maand geleden dat nieuwe informateurs werden aangewezen; ik ben benieuwd of het gaat lukken. En het is natuurlijk ook spannend wat de plannen worden voor de NPO.
Wat ik zelf nóg interessanter vind, is hoe de achterban van politieke partijen verschillend tv kijkt. Voor het vorige tv-seizoen (toen nog op basis van SKO-kijkcijfers waarbij we nog niet wisten hoe NSC- en BBB-stemmers tv kijken) had ik dit onderzocht.

Wat bleek? Toenmalige PVV-stemmers keken relatief veel naar actiefilms; vooral acteurs als Jean-Claude van Damme en Wesley Snipes zijn bij deze groep extra populair. VVD-stemmers hielden op tv juist extra veel van films met onder meer Patrick Dempsey, Katherine Heigl en Tom Hanks. Qua presentatoren waren onder anderen Art Rooijakkers, Humberto Tan en Beau van Erven Dorens relatief populair bij deze groep. Niet dat de meeste kijkers naar deze presentatoren VVD-stemmers zijn, maar ze zijn bij deze presentatoren wél extra vertegenwoordigd. En dat terwijl PVV-stemmers meer naar onder anderen Kees van der Spek en de Bevers kijken.

Voorheen CDA-stemmers (sinds november 2023 grotendeels vertrokken naar BBB en NSC) keken op tv wat minder naar films maar bij de Nederlandse titels bleken hier bijvoorbeeld Yvon Jaspers en André Rieu extra populair. Interessant was verder dat zowel VVD- als PVV-stemmers juist weinig kijken naar consumentenprogramma’s. Daarin verschilden ze juist van CDA-stemmers toen (en vast met NSC-stemmers nu).
Ik zie wel enige overlap tussen kijkgedrag van al deze partijen, maar ook grote verschillen. Overigens zijn de verschillen tussen deze vier formerende partijen enerzijds en de meer linkse partijen anderzijds qua kijkgedrag nóg groter; dát proberen qua formatie zou op basis van kijkgedrag nog moeilijker worden…

Robin Muurling
Freelance kijkcijferanalist

De week van Robin Muurling

Freelance kijkcijferanalist
2024 - week 17